Вторник, 04 Oct 2022
            
Други

Телевизионерът Мирослав Дечев събра интервютата си в книга

  30.04.2018 08:32
Телевизионерът Мирослав Дечев събра  интервютата си в книга

Казват, че за колега се пише най-трудно. Още повече, ако колегата е един от водещите журналисти във Велико Търново и с труда си е доказал, че може да бъде коректив на властта, сочейки нередностите в обществото. Мирослав Дечев притежава всички онези качества на буден млад човек, който има нетърпимост към несправедливостта и иска да промени нещо в България, но не утре, а тук и сега. Той е избрал за свое оръжие журналистиката и телевизионния ефир.
На неговите въпроси са отговаряли стотици хора- политици, шоумени, културни деятели, граждани с проблеми, иноватори, преподаватели, изпълнители и кой ли още не. След тези разговори несъмнено е настъпвала и промяна в нашето общество. Някой се е замислил над казаното, а друг е предприел спешни мерки за разрешаване на поставените проблеми. В двата случая журналистиката е победила и е изпълнила своя изконен дълг- да помага на хората и да повдигне техния дух.
В тази връзка никак не е случайно, че Мирослав Дечев е взел правилното решение- да запази част от тези интервюта в книга, която вече е факт. „10 години телевизия“ е заглавие, което е внушително само по себе си. Малцина знаят как се работи в роден ефир и какви са предизвикателствата пред журналистите. Но Дечев е отстоял на всички трудности, за да представи на всички нас своите постижения в студиото.
„Реших да представя над 60 интервюта, от всичките хиляди, които съм направил с голямо желание за тези 10 години, а някои са и сбъднати мои мечти. Подбрал съм да срещна читателите с едни от най-известните и успели хора в България и чужбина в сферата на спорта, науката, шоубизнеса и културата, медицината, обществено-политическия спектър. За всяко от тези интервюта, аз съм се готвил с трепет, старал, ангажирал екип и отдал напълно“, казва Мирослав Дечев. И аз му вярвам, защото реализирането на едно предаване е трудоемка задача, а той прави това от 10 години.
„Понякога тези срещи с моите събеседници са в студиото или другаде, като това може да е проект, който продължава няколко дни, дори седмици. Това няма как да го разберат хората, които не са в тази професия“, разказва още журналиста. Идеята на книгата е интересните личности, с техните успехи и послания, да станат достояние на широката общественост, а не само на зрителската аудитория.
Мирослав Дечев е наясно, че днес книгите в България не са на особена почит, но също така е убеден, че има и хора, които все още държат да усетят в ръката си шумящата хартия и с трепет да разлистят следващата страница.
Трудно е да направиш едно интервю, не е достатъчно събеседникът да е интересен. Трябва да го провокираш, да го предразположиш да покаже на зрителите своята душа. А това го могат малко журналисти, сред които е и Мирослав Дечев. Затова неговите интервюта се помнят, а днешната му книга е своеобразна компилация от неуморен труд, човешки постижения, дълбоки мисли, весело настроение и призив за по-добър свят.
Михаил МИХАЛЕВ

 


Ключови думи
Мирослав Дечев книга издание журналист
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати