Петък, 01 Дек 2023
            
Велико Търново Светски

Журналистът Мирослав Дечев представя ново заглавие

  03.11.2023 10:12
Журналистът Мирослав Дечев представя ново заглавие

Ново заглавие представя телевизионният журналист от Велико Търново Мирослав Дечев. Разработката е в научен стил и представлява дисертационен труд в областта на информационните технологии, защитата на информацията в социалните мрежи и киберпрестъпленията.

„Гарантиране на информационната сигурност в социалните мрежи” е книга, продукт на 3-годишна работа на младия учен, който от година е и изследовател в Секция „Медицинска роботика” към Института по роботика – БАН. Темите, свързани със социалните медии и комуникацията в дигитална среда, вълнуват Мирослав от дълго време, а задълбочените проучвания и анализи, които той прави, му донасят образователната и научна степен д-р по информатика във Факултет „Математика и Информатика” при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Миро Дечев работи като журналист повече от 20 години, като кариерата си стартира от радио през 2003 г. Работи в онлайн списания, фотографски агенции, вестници и телевизия, кoято всъщност се оказва и голямата му професионална любов.

В научното издание д-р Мирослав Дечев анализира социалните мрежи Facebook, Twitter, Instagram, YouTube и Google като социален организъм, техните инструменти за сигурност и как те се ситуират в правителствените политики за сигурност. Изследвани са опасностите при работа в социалните мрежи, направено е и проучване на нагласите на потребителите, използващи приложения чрез Facebook. Най-вече са представени рисковете, свързани със сигурността на данните при споделяне в приложения, синхронизирани със социалните мрежи, поверителността и защитата на личната информация.

С експоненциално развиващата се технологична епоха киберпрестъпността става неизменна част от дигиталния живот на планетата. Все повече хакери откриват пробойни в операционните системи. Често е необходим само един SMS, изпратен от хакер, за да бъдат източени данните ни в телефона, споделя в книгата си Мирослав. Заплахите за сигурността на създадените от човечеството технологии расте ежечасно и човешкият фактор е в основата на ефективността при информационната сигурност, според д-р Мирослав Дечев. Рисковете при предоставяне, публикуване и обмен на лични данни в социалните мрежи вече са многобройни. Мирослав Дечев публикува няколко статии в международни научни издания, в които преобладава темата за сигурността на информацията.

Книгата е предназначена не само за специалисти, а и за широката читателска аудитория. За корицата Мирослав отново се доверява на великотърновския фотограф Алкин Озкан, а издател е плевенското издателство izdavam.com и печатница «Нима». Но най-големите благодарности Мирослав отправя към своя научен ръководител проф. д-р Мирослав Гълъбов - преподавател във ФМИ, дългогодишен декан на Факултета и специалист в информационните технологии.

На 4 ноември Мирослав е рожденик. По този повод пуска и своя традиционен календар за 2024 г., средствата от който ще дари на потребители на социални услуги във Велико Търново. Личният си празник ще отпразнува в съседна Турция.

 


Ключови думи
„Гарантиране на информационната сигурност в социалните мрежи” Мирослав Дечев