Понеделник, 15 Мар 2021
            
Светски

С нова книга и изложба започва 2020-та телевизионерът Мирослав Дечев

  07.01.2020 17:17
С нова книга и изложба започва 2020-та телевизионерът Мирослав Дечев

На 14 февруари, за Деня на влюбените и виното, ще излезе новата книга на телевизионния водещ Мирослав Дечев, сподели той специално и само за RegNews. Тя ще се казва „Сребърен дъжд” и ще съдържа 40 от стотината стихотворения, които той е писал от казармата до ден днешен. Те са на любовна тематика, приятни и леки за четене. Авторът ги е посветил на всички, които е обичал през годините и според него книгата ще е един хубав подарък за всички влюбени. Вече са приключили преговорите с издателството, а редактор е Явор Перфанов.

 Днес, на Ивановден, популярният водещ откри в Регионалната библиотека първата си изложба с предметите на неговата колекционерска страст – сувенирните лъжички. Те са събирани в продължение на 7-8 години и вече наброяват над триста. 301-та лъжичка е от Япония, която е получил вчера, но още не е освободил пратката, а 302-та – от Брашов, той получи като дар от Библиотеката при откриването на изложбата. Иначе в нея са подредени 226, защото за повече няма място.

Лъжичките са от цял свят, като през миналата година през декември той получил 6 от „горяща” Австралия. По-голямата част от колекцията е закупувал сам по време на своите пътешествия в чужбина и България. Има и много подаръци от негови приятели, колеги, близки и роднини. „За тези години колекцията набъбна доста и реших да ги покажа на повече хора. Те са красиви и интересни, поне за мен, и носят много информация за мястото на малка площ. На тях са изобразени или името на града, или карта, има показани и обичаи. Всяка по свой начин е уникална и пресъздава забележителностите на обекта”, разказва Мирослав Дечев.

Някои от тях се повтарят, има от Казахстан две. Включил ги е в изложбата и двете, защото са много красиви и си струва да се видят. А и са му от любимите. Знае историята на всяка една от лъжичките. За него не е трудно да ги помни, защото броят им е несравнимо по-малък от 5000-те хиляди интервюта, които е направил в журналистическата си практика.

Най-любимата му е от Маракеш, Мароко, който посетил през 2017 г. на екскурзия с негови приятели. Намерил я трудно, била на един от онези оживени арабски пазари. Тя е позлатена, с характерни елементи за страната – пустинята, камилите и планините. Другата му любима сувенирна лъжичка е от Истанбул, също закупена лично и тя е втората в колекцията му. А първата му подарили неговите родители, от Прага е, и вече е с 35-годишна история. От нея Мирослав Дечев се запалил да ги събира, а ето вече организира и изложба.

Защо точно лъжички? Защото това е сувенир, който е много траен, не се чупи и лесно се съхранява, обяснява Миро. Иначе в дома му те са събрани в кутии, някои от тях дори под едно от леглата, а другите – в шкаф.

Когато още набъбне колекцията, телевизионният водещ смята да ги дари на музей. Още повече, че става и малко опасно, защото стойността й е над 4000 хиляди евро. Мирослав Дечев държи да благодари на всички, които са отделили от бюджета си, за да го зарадват. Дори и след време, когато дари колекцията, той не смята да изневери на лъжичките и ще продължи да ги събира, защото засега няма друга колекционерска страст. А и много хора го свързват с нея, звънят му и го питат има ли от определен град, в който се намират в момента.

Най-много в колекцията на Мирослав Дечев са лъжичките от Европа и Азия. Все още няма, но много иска да притежава, от Бразилия и Чили.

Като добра провокация към всички Ивановци, определи изложбата Иван Александров. Защото ходим къде ходим, всички се стремим към лъжицата, каза с усмивка той.

Ана Райковска       

 


Ключови думи
Мирослав Дечев изложба лъжички
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати