Понеделник, 17 Юни 2024
            
Други Павликени

Ученици участваха във Възрожденска обредна работилница в Павликени

  25.04.2024 13:10
Ученици участваха във Възрожденска обредна работилница в Павликени

Възрожденска обредна работилница се проведе в Павликени. Участие в нея взеха ученици от IIIа и IIг клас при СУ „Бачо Киро“ - Павликени с ръководители Лена Митева и Теодора Стоянова. Занятието беше посветено на Лазаровден и Цветница. Водещ на срещата беше Диана Митева, а в събитието се включи и кметът на село Михалци Петко Петков.

По време на работилницата учениците бяха запознати с историята и практиките, които са характерни за двата празника. Интересен за тях се оказа танцът (хорото) „Буенек“, изпълняващ се в Източна България.

Заедно с музеолога Диана Митева децата пресъздадоха обичая гадаене с пръстени (Ладуване). Момиченцата завързаха пръстенчетата си с червен конец и ги потопиха в менче с „мълчана вода“, а Митева ги изваждаше със затворени очи, докато наричаше какъв ще бъде бъдещият им съпруг.

По време на работилницата ученичките видяха демонстрация на техники за изработка на венчета. После те сами си изплетоха венци от върбови клонки, украсявайки ги с пролетни цветя.

Накрая се осъществи и ритуалът Кумичане. За тази цел всички момичета заедно с Диана Митева отидоха на моста при река Росица и пуснаха венчетата си, следейки кое ще е първо. Както повелява традицията, победителката я обявиха за „кумица“.


Ключови думи
Възрожденска обредна работилница Михалци