Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество Павликени

Изложба с плетива и ръкоделия от 16 селища е показана в читалището в с.Михалци

  02.03.2022 19:24
Изложба с плетива и ръкоделия от 16 селища е показана в читалището в с.Михалци

Ръчно изработени бродерии, плетива и всякакъв вид други изделия, в които са вложени труда и душата на българката, са показани във временната изложба "В огледалото на миналото", организирана от НЧ „ „Съединение-Михалци-1870“ в павликенското село Михалци. С откриването на експозицията беше почетен и денят на самодееца и любителско художествено творчество.

Читалищата от 16 населени места в общината представиха свои кътове с избрани ръчно изработени изделия.

„Идеята за изложбата се породи от факта, че в раклите на нашите баби и майки от десетилетия отлежават най-различни ръкоделия. Има гоблени, терлици, калъфки за възглавници, карета... всичко е направено на ръка и показва труда на българката. До всички експонати са подредени огледала, които отразяват не само миналото, но и настоящето на българина“, разказа музеологът Диана Митева, която е събрала и подредила изложбата. Тя открои сред експонатите плетено човече с предпазна маска на лицето, както и един стар сборник, в който нагледно е показано как е изглеждала народната носия из селищата на павликенския край. Самата Митева участва в откриването облечена в рокля по дизайн от сборника.

„Решихме да направим доста по-мащабна изложба с ръкоделията. За първи път толкова много читалища участват в подобен вид мероприятие, за което им благодарим“, каза председателят на читалището Китка Кирова. „Нека това да е началото на една ежегодна среща на всички читалища в общината, защото е редно по-често да се виждаме и да съхраним духовността и културата за бъдещите поколения“, допълни тя.

По време на откриването беше обявена и дарителска кампания за събиране на средства за авариен ремонт на част от покрива на сградата. Необходими са 37 000 лева, съобщиха инициаторите на кампанията.

С приветствие към присъстващите се обърна и кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. „Преди години самият аз бях самодеец и знам колко съкровен е този празник за вас. Читалищата от стари времена са средища за самодейност. Аз се радвам, че имаме активни, трудолюбиви и отговорни секретари на всички наши читалища и с тяхна помощ поддържаме пламъка на българската култура, фолклор и традиции“, каза кметът. Той подчерта, че община Павликени ще подкрепи инициативата за ремонт на читалищния покрив.

„Общината не е изоставила читалищните сгради. През годините вече сме правили частични ремонти и на покрива на читалището в Михалци. Подменихме електроинсталация в сградата в с. Дъскот, ремонтирахме покрива в с. Росица, ремонт имаше в с. Патреш. С европейски средства обновихме читалищната сграда в с. Стамболово. В с. Лесичери преустроихме изцяло нов читалищен салон. Със всички сили ще съдействаме на кампанията“, посочи градоначалникът.

Председателят на Общински съвет – Павликени също изрази благодарността си към организаторите. „Тази хубава изложба показва, че през годините са съхранени традициите на българина. Нашите читалища са едни от най-старите – те са преодолели всички препятствия на годините, затова ще просъществуват и през идните векове. Вярвам, че заедно ще съхраняваме тези традиции, за да не се загубим като българи“, каза той.


Ключови думи
Михалци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати