Събота, 08 Oct 2022
            
Общество Павликени

В Михалци честваха 145 години от Освобождението и откриха музейна колекция

  09.07.2022 16:15
В Михалци честваха 145 години от Освобождението и откриха музейна колекция

На 6 юли в село Михалци се проведе честване по случай 145 години от Освобождението на село Михалци и официално откриване на Общоисторическа обществена колекция - село Михалци. Мероприятието беше организирано от НЧ „Съединение-Михалци-1870”, а основен спонсор – Община Павликени.  Сред официалните гости на събитието бяха кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, кметове и кметски наместници от Община Павликени, почетният гражданин на село Михалци  Румяна Сиракова, директорът на Исторически музей – Дряново Иван Христов.

Честването стартира с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към подвига на незабравимите герои. С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта им. Кметът на Община Павликени приветства гостите и жителите на село Михалци. „Откривам силна връзка между двете събития, които отбелязваме днес – с идването на свободата, на младия български народ се налага отговорната задача да изгради своята идентичност пред света”, каза в словото си инж. Емануил Манолов.  Изнесена беше празнична програма, в която се включиха деца, живеещи в село Михалци и женска вокална група „Млади сърца”.  

Несъмнено най-голяма атракция за гостите и жителите на селото беше откриването на обществената колекция. Тя е разположена на първия етаж в северното крило в сградата на местното читалище. Официално е узаконена в министерството на културата на 13.08.2021 г. Разделена е тематично на сектори – селско стопанство, тъкачество, спално помещение и кухненско помещение. Експонатите не са зад витрини и могат да бъдат докоснати. Изложбата е с постоянна експозиция и е възможно да бъде разгледана всеки делничен ден. „Тази година откриваме само етнографската част от колекцията. В нея може да се работи с различни възрастови групи и да се провеждат тематични уроци по история, за които от сега има заявки”, сподели пред гостите създателят на колекцията музеологът Диана Митева.


Ключови думи
Михалци Павликени колекция
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати