Петък, 03 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

Смъртността в Болницата в Горна Оряховица е намаляла почти двойно

  23.04.2024 16:09
Смъртността в Болницата в Горна Оряховица е намаляла почти двойно

Чувствително намаляване на леталитета в болницата в Горна Оряховица, година след разкриването на интензивен сектор за терапевтично болни, отчитат в МБАЛ. Смъртността на хоспитализираните пациенти е намалена почти двойно – докато през 2022 година тя е била 2,7% - 190 починали, през м. г. е спаднала до 1,4%  - 103-ма са починалите хоспитализирани.

„Надявам се, този показател да е начало на една положителна тенденция”, коментира управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов. „За пръв път смъртността в болницата осезаемо спада, сравнено и с годините преди пандемията, където процентът на леталитета е разбираемо много висок. За периода 2017-2019 г. той е бил около 1,8% на годиьшна база”.

Интензивният сектор за терапевтично болни беше открит точно преди година в болницата. МБАЛ „Св. Иван Рилски“ беше една от общо 132-те лечебни структури в страната, които реализираха ремонтни дейности по процедурата „Мерки за справяне с пандемията“ на ОПРР. Бенефициентът по процедурата - Министерство на здравеопазването, отпусна на горнооряховската болница за интензивния сектор 307 хил. лева с ДДС.

В началото на годината интензивният сектор бе оборудван с апаратура от най-ново поколение, закупена с европейски средства по проект „Укрепване на капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи” по ОП „Региони в растеж” (2014-2020). Тя възлиза на 362 470 лв. и е предоставена безвъзмездно от МЗ, като пакетът включва преносимо рентгеново устройство, пациентен монитор, система за комплексно управление, контрол и обезвреждане на болнични отпадъци чрез микровълново обеззаразяване, електрокардиограф и ехограф от най- висок клас.

Лечебното заведение продължава с оборудването на сектора, като със собствени средства осигури дефибрилатор, монитори за дистанционно наблюдение и др.

„Факторите за намаляването на усложненията и смъртността след откриването на интензивния сектор са няколко - осигурено е всичко необходимо за интензивно лечение и грижи на тежко болните, осигурено е денонощно непрекъснато наблюдение на пациентите от квалифицирани екипи, и възможности за бърза реакция, освен това интензивните легла са в непосредствена близост до структурата на Спешна помощ и разполагат със собствен асансьор”, коментира още д-р Иван Иванов.

Отделението е с капацитет от 14 интензивни легла. След откриването му, от 10 април м.г., до 10 април 2024 г., от преминалите 7788 пациенти през болницата, лекуваните в интензивния сектор са били 590.


Ключови думи
леталитет МБАЛ
Последни
Седмицата
Анкета