Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Ръст в броя на пациентите отчитат от Отделението по хирургия на МБАЛ в Горна Оряховица

  08.03.2024 12:56
Ръст в броя на пациентите отчитат от Отделението по хирургия на МБАЛ в Горна Оряховица

Сериозен ръст на пациентите от началото на годината отчитат в Отделението по хирургия на болницата в Горна Оряховица.

Особено засилено беше посещението на пациенти с различни оплаквания и проблеми всеки ден през февруари. Изпращат ги за прегледи личните лекари или колеги, които работят в доболничната помощ, коментира началникът на отделението д-р Пламен Маринов.

След консултации с хирурзите, на пациентите им се назначава консервативно лечение или се насрочва оперативно лечение. Понякога обаче се действа в спешен порядък, както преди две седмици, когато в отделението постъпва 62-годишна жена от Горна Оряховица, два пъти връщана от Спешна помощ, с болки в корема и повръщане. След обстоен преглед и изследвания на скенер е установено, че жената е с пълно запушване на дебелото черво и трябва веднага да бъде оперирана.

Екип в състав д-р Пламен Маринов, д-р Мирена Коцева, д-р Стоян Владински и медицинските сестри Венета Москова и Тинка Атанасова по спешност оперират пациентката.

В дясната част на дебелото черво се откри тумор с големината на яйце, сраснат за мускулатурата на гърба и обхващащ десния уретер. Оперативно бе наложително да се освободи бъбречния канал и срастванията от мускулатурата и туморът да се изреже до здрава тъкан, коментира сложността на интервенцията д-р Маринов.

Бе изрязана цялата дясна част на дебелото черво, като се съединиха тънко с дебело (анастомоза). Усложнението идва от това, че по време на операцията бе установено наличие на перитонит и бе извършена първична анастомоза, без да се изважда стома (черва), допълва той.

Тежката и сложна операция е продължила повече от три часа, като след това пациентката е прекарала под наблюдение една седмица в отделението. Изписана е добре и в стабилно състояние.

Благоприятното в този случай е, че след получаването на резултатите от хистологичното изследване става ясно, че туморът е изрязан до здрава тъкан и не са установени разсейки, допълва още д-р Маринов.

Много сме благодарни на целия екип и специално на д-р Маринов за това, че спаси майка, сподели дъщерята на оперираната жена Иваничка. Отношението към нея беше прекрасно, приеха я по спешност, оперираха я и сега тя е в добро състояние и се възстановява. След 20 март ще отидем в Онкологичния диспансер във Велико Търново за процедури, казва още дъщерята на пациентката.

За първите два месеца на тази година най-масови в Отделението по хирургия са били средните операции - на хернии, апендицити и частични ампутации при установени гангрени.

На снимките: д-р Пламен Маринов и д-р Мирена Коцева и част от екипа на отделението.


Ключови думи
д-р Пламен Маринов хирургия МБАЛ