Четвъртък, 02 Май 2024
            
Горна Оряховица Други

Пеещи учители, бъдещи музикални звезди и класически литературни герои си поделиха сцената за 165-а годишнина на Гимназията

  19.04.2024 13:30
Пеещи учители, бъдещи музикални звезди и класически литературни герои си поделиха сцената за 165-а годишнина на Гимназията

165 г. на усилен труд, огромно старание и безброй заслужени успехи отбелязаха днес няколко поколения измирлиевци. В навечерието на рождения ден на патрона, горнооряховското СУ „Георги Измирлиев“ посрещна празника си.

Началото е поставено през 1859 г., когато родолюбецът Ивам Момчилов откликва на въжделенията на горнооряховските еснафи и подпомогнат от тях, открива първото в града българско мъжко класно училище.  Летописите на Гимназията разказват също за Иван Семерджиев – главен учител и участник в подготовката на Априлското въстание заедно с Никола и Анастас Бендереви. Техен съратник е Георги Измирлиев – учител и апостол, който приема смъртта в името на Отечеството.

В чест на подвига му признателното общество издига паметник, открит на 6 септември 1910 г. Ден по-късно Учителският съвет определя Измирлиев за патрон на училището. От 1960 г. патронният празник започва да се чества на 21 април – рождената дата на Георги Измирлиев.

Зала 1 на Община Горна Оряховица трудно побра всички, за които Гимназията е била, е или ще бъде част от живота им. Официални гости бяха кметът Николай Рашков и заместникът му Петя Иванова, която, преди да поеме настоящия пост, бе зам.-директор на СУ „Георги Измирлиев“, председателят на ОбС Огнян Стоянов, бившият директор на училището Светла Драганова, представители на Регионалния инспекторат на образованието във Велико Търново, на институции, на учебни и детски заведения от цялата община и др.

Да бъдеш спътник на три столетия не е никак лесно. Но не казвайте, че годините тежат – не може да се чувства стар онзи, в чиито вени тече млада кръв. Тук, в училище, най-много е младостта с нестихващата си енергия, бушуващата си сила, сила като стихия. Успехът е наградата за децата за непрекъснатото им стремление. До тях неотлъчно са учителите, винаги раздаващи се, красиви и горди, че водят за ръка детството на България. Колко му трябва на човек – корен, криле и всеотдайност, сполука и нова мечта, обърна се към препълнената зала директорът Криси Аврамова.

Този празник е на всички, които вече са преминали през класните стаи на славното ни училище. Хиляди съдби оставиха по нещо от себе си, за да вървят ръка за ръка добротата и знанието, благодари на всички свързани с Гимназията Аврамова, честитейки празника.

Песен за Георги Измирлев, по музика и текст на Димитър Янев и в изпълнение на Фолклорна група „Звездица“, прозвуча секунди по-късно. Това е първата песен на Янев, който я създава, впечатлен от живота и делото на Македончето.

И на празник като на празник – от името на Община Горна Оряховица кметът Николай Рашков дари книги за новата библиотека на Гимназията.

Горди сме да ви посрещнем в тази зала. Обръщам се към учениците – вие сте всичко и всичко е заради вас. Вашите учители са толкова взискателни, за да творите заедно чудеса. Мисията на създателите на това училище живее и днес чрез всички вас. Учете, учете много – сега сте във възрастта, в която ученето е като дълбаене в камък, на него всичко остава. Не губете време, учете, заръча на учениците Николай Рашков. Поклон към всички учители, каза още кметът, и прие плакет, връчен от СУ „Георги Измирлиев“ на Община Горна Оряховица за подкрепата и доброто партньорство.

Плакет бе връчен и на РУО – Велико Търново.

Специален плакет имаше за единадесетокласника Мартин Веселинов – тазгодишният носител на наградата „Георги Измирлиев“. Педагогическият съвет на Гимназията му я присъди за личния принос към популяризиране на доброто име на училището и за много постигнати успехи в различни направления.

Благодаря на учителите, които са до мен през тези години, не скри вълнението си Мартин.

Чувствайте невероятния дух на училището, гордейте се, че учите в него, пазете чисто, свято и неопетнено името на патрона, бе пожеланието на Светла Драганова.

Още много изненади имаше за празника. На сцена излезе мажоретният състав на СУ „Георги Измирлиев“, ръководен от Марияна Кушева и Миа Момъкова. Залата прегря от аплодисменти и за групата на пеещите учители, подкрепени от носителя на награди от много музикални конкурси Ерик Михайлов,

за първокласничката Сияна Панова, група „Звездица“ с ръководител Красимира Караиванова, вокалните групи „Мини Артисимо“ и „Артисимо джуниър“, водени от Стелияна Цвяткова, за водещите Даная Сярова и Даная Николова. Нивото на езиковата подготовка, която се получава в Гимназията, демонстрираха Никола Иванов от 10.а клас, изпълнил на английски монолог на Хамлет, и съучениците му Стефан Недев и Емил Георгиев, влезли на испански в образите на Дон Кихот и Санчо Панса. Показан бе и филм на фотографа Явор Калоянов, в който бивши ученици и учители споделят спомените си за годините в Гимназията и как тя е предначертала пътя им. 

С „Многая лета“ и пожелание за още много, много благословени години завърши празникът на СУ „Георги Измирлиев“. След фойерверките възпитаниците му отнесоха спомена за годишнината и си тръгнаха с обещанието, че ще продължат да пишат славната история на Гимназията.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
патронен празник СУ "Георги Измирлиев"
Последни
Седмицата
Анкета