Вторник, 27 Фев 2024
            
Горна Оряховица Други

Водещ изследовател от Кралския технологичен институт в Стокхолм разговаря с учениците на Гимназията

  27.11.2023 14:43
Водещ изследовател от Кралския технологичен институт в Стокхолм разговаря с учениците на Гимназията

Учениците от Средно училище „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица имаха възможността да се срещнат с интересна личност от далечна Швеция.

Росен Апостолов е водещ изследовател в Кралския Технологичен Институт (КТН Royal Institute of Technology), Стокхолм. Има над 12-годишен опит в мениджмънта и координирането на научни инфраструктури, подпомагани чрез Европейски фондове, а от седем години е директор на водещия Европейски център за върхови постижения BioExcel.

Роденият в град Вършец учен получава образованието си в България, в СУ „Климент Охридски“ - София.

Събитието е част от поредицата срещи по спечеления проект  към Министерството на образованието и науката по национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, модул „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“.

Във видеовръзка ученият разказа на ученици от гимназиален етап за най-мощните суперкомпютри в света. Какво е устройството им, начина на работа с тях, както и с приложението им в различни области.  Срещата се проведе онлайн, като това още веднъж доказа, че благодарение на технологиите времето и пространството са само понятия за съвременния млад човек, който може да общува свободно с хора от цял свят в стремежа си да научава повече и да придобива увереност в своите възможности.

Росен Апостолов представи на аудиторията най-мощните суперкомпютри в света, какво е тяхното устройство и приложението им в различните области на науката.

Присъстващите гледаха с голям интерес  как се извършват  изследвания за  взаимодействията на различни молекули с цел приложение в разработването на нови материали  и лекарствени препарати,  за изследванията, свързани с въздействието и прогнозиране на климатичните промени чрез използването на математически модели.

Младите хора бяха силно впечатлени от представените симулации  при създаването  на прототипи в  инженерството и технологиите, по конкретно от определяне на аеродинамична форма на автомобил, конструиране  система за горене на  ракетен двигател и  конструиране на колесник на самолет, чрез изследване на въздушния поток.

Срещата продължи с интересна  дискусия по теми, които  вълнуват  учениците – изкуственият интелект, професиите на бъдещето и информационните технологии.


Ключови думи
Росен Апостолов СУ "Георги Измирлиев"
Последни
Седмицата
Анкета