Вторник, 30 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Горнооряховската организация на онкоболните навършва 20 години, ще ги отбележи с благотворителен базар

  07.04.2024 12:56
Горнооряховската организация на онкоболните навършва 20 години, ще ги отбележи с благотворителен базар

На 7 април преди 20 години 7 дами учредяват Сдружение на жените с онкологични заболавяния и техните сподвижници. Инициатор и председател на сдружението и днес е Мария Георгиева.

Точно 20 години по-късно тя събра Управителния съвет на сдружението заедно с приятели и съмишленици, за да припомнят свършеното, да набележат нови задачи и да си спомнят за тези, които вече не са сред нас.

Специално приветствие към ръководството на сдружението поднесе зам. кметът Петя Иванова. Не е случайно, че основаването и това събиране 20 години по-късно е в Световния ден на здравето. Възхищавам ви се, че въпреки личните си проблеми помагате на други хора, които минават през това изпитание. Имате пълната подкрепа на Общината и за предстоящия благотворителен базар и за всяка инициатива, която ще предприемете занапред, каза Петя Иванова.

Гости на Мария Георгиева и дамите от БАО бяха и партньорите от БАС и Сдружение „Човеколюбие“ инж. Павлинка Николова и полк. Неделчо Неделчев.

Поздравителен адрес и сладко късметче за всеки бе приготвила инж. Николова. Ние сме с вас, заедно ще опитаме да помогнем на колкото се може повече нуждаещи се от подкрепа, сподели Павлинка Николова.

От своя страна Мария Георгиева дари цвете на всеки участник в срещата, преди да се върне 20 години назад и да напомни за свършеното през годините.

На 7 април 2004 г. 7 дами учредяват Сдружение на жените с онкологични заболавяния и техните сподвижници, която по-късно става съучредител на БАО с център Варна. Така се дава възможност към организацията да се присъединят родители на болни деца и мъже и на практика се създава общество от хора, чули тежката диагноза, и техни близки.

Начело на организацията в Горна Оряховица от самото й създаване е Мария Георгиева, а в първия Управителен съвет влизат още Светла Лазарова и покойната Венетка Станчева. В годините структурата на местната БАО е сред най-дейните в страната. Т. напр. по времето, когато социален министър е Емилия Масларова, горнооряховската организация подкрепя национална подписка, довела до промяна в Закона за здравето. Според тази промяна, 5 г. след  диагнозата заболелият има право на инвалидност.

БАО в Горна Оряховица организира молебени за здраве, прави срещи със сродни организации, провежда серия от лекции в училища. Една от най-важните дейностти на структурата обаче е предоставянето на безплатна психологическа помощ на хората, които започват борбата си с рака. Към днешна дата на БАО сътрудничат психолозите Весислава Борисова и Красимира Бакалова. Впрочем Бакалова подкрепя БАО от самото й учредяване.

Горнооряховската БАО осигурява според възможностите си и финансова помощ на онкоболни – за лекарства, рехабилитации, консумативи... Ще го направи отново и тази пролет с благотворителен великденски базар, насрочен за 26 април от 9.30 ч. до „Жанета“ в центъра на града. Събраните средства ще бъдат разпределени между 3 каузи – за онкоболни във втора и трета ремисия, за изследване и рехабилитация на безработен студент и за информационна кампания за ползата от профилактиката, насочена към младите хора. Базарът се организира съвместно със сдружение „Човеколюбие“ и Българския антифашистки съюз в Горна Оряховица, ще е под мотото „20 г. в името на живота“ и ще бъде под патронажа на кмета Николай Рашков.


Ключови думи
Сдружение на онкболните Горна Оряховица Мария Георгиева
Последни
Седмицата
Анкета