Вторник, 30 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Наредба за домашните любимци е публикувана за обществено обсъждане на сайта на Община Горна Оряховица

  05.04.2024 12:01
Наредба за домашните любимци е публикувана за обществено обсъждане на сайта на Община Горна Оряховица

Проект на Наредба за придобиване и отглеждане на животни – домашни любимци (кучета и котки) на територията на Община Горна Оряховица е публикуван на общинския сайт и в рамките на месец всички заинтересовани могат да правят предложения или възражения по предложения текст. След това проектът ще влезе за разглеждане в Общинския съвет и след приемането му, влиза в сила.

С наредбата ще се регулира отглеждането на домашни любимци, за да се създаде сигурност както за животните, така и за хората. Целта е животните да се отглеждат в подходяща среда, а хората да не се страхуват и да не бъдат притеснявани. Следващата цел е да се пресече пътя на нежеланите домашни любимци към улицата, тъй като практиката доказва, че нежеланото потомство на домашни животни основно попълва армията от бездомници.

Наредбата подробно описва всички стъпки, които трябва да предприеме собственикът на домашно животно от закупуването му – регистрация, създаване на условия, съседски отношения, поведение на обществени места и т.н. Всяко куче трябва да бъде регистрирано и вписано в регистър, а собственикът да носи паспорта му, когато го извежда навън. И съответно да плаща такса в Общината, освен ако животното не е освободено от такава.

Особено внимание се обръща на нежеланото размножаване и то не само за кучета, но и за котки. Забранено е изхвърлянето на малките. Трябва да им се намери или собственик, или да се предадат в приют. И при това следва задължителна кастрация, ако не може да се контролира размножаването на животното.

Описани са и местата за разходка, по-точно забранените места – детски градини и училища, детски и спортни площадки, здравни заведения. В парковете също е забранено с изключение на местата, изрично предвидени за това. На общественото обсъждане за бездомните кучета зам. кметът Анелия Христова каза, че се предвижда при проектиране на обновяването на парковете да се включи и място за разходка на домашни животни.

Наредбата предвижда и какъв ще е последващия контрол и кой ще го осъществява. Ще бъдат създадени мобилни групи, които ще имат право да проверяват документите на животното, както и да правят проверки на място при сигнали. Те ще могат да налагат и глоби. Предвидените глоби са от 100 до 2000 лева. Парите ще се използват за мерки за овладяване на популацията на бездомните животни и за създаване на подходяща инфраструктура за разходка и игра на домашните.

Проектът на Наредбата е обявен на официалната интернет страница на Община Горна Оряховица, раздел „Проекти и изменения на наредби и правилници“ https://www.g-oryahovica.bg/proekti-i-izmeneniya-na[1]naredbi-i-pravilnitsi. Предложения и становища по публикувания Проект могат да бъдат депозирани в деловодството в Центъра за административно обслужване на Община Горна Оряховица, на адрес: пл. „Георги Измирлиев“ № 5 или на e-mail: obshtina@g[1]oryahovica.or


Ключови думи
Наредба за домашни животни Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета