Вторник, 30 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Кметът Николай Рашков предложи референдум за мястото на кучешкия приют в Горна Оряховица

  04.04.2024 20:45
Кметът Николай Рашков предложи референдум за мястото на кучешкия приют в Горна Оряховица

„За съжаление няма как едно решение, касаещо много хора, да е удобно за всички. Да харесва на 100% от хората пък е абсолютно невъзможно. Но аз 10 години се борих срещу едно управление, което не приемаше друго мнение освен своето. Не искам да бъда същият и да налагам своето. Виждам, че има хора, които са против. Организирайте подписка за референдум и ще го направим, ако достатъчно хора я подкрепят. Нека колкото се може повече горнооряховчани да кажат своето мнение“. С тази покана от кмета Николай Рашков завърши общественото обсъждане на предложението за изграждане на приют за бездомни кучета на мястото на бившите общински разсадници срещу „Химснаб“.

Обсъждането бе организирано заради подписка от граждани, които не одобряват избраното място за приют. След почти час и половина въпроси и отговори, бе направено гласуване, което показа огромното превъзходство на подкрепящите избора на Общината.

В срещата участваха може би повече от 100 човека. Сигурно 90% от тях гласуваха в подкрепа на предлагания терен. Което щеше да е добре, ако не си личеше още в началото, че са дошли само да изразят подкрепата си за общинското ръководство и ръкопляскаха като на партийно събрание след всяко изказване „от трибуната“.

Имаше все пак и такива, които се опитаха да изразят някакво особено мнение. Някои, защото ще бъдат пряко засегнати поради близостта на бизнеса или жилищата им до бъдещия приют, други заради принципно несъгласие такова съоръжение да бъде в рамките на града.

Никой от изказалите се против не възразява срещу изграждане на приют за бездомни животни. Проблемът е с мястото. Въпреки че е в индустриалната зона, теренът е много близо до жилища, за които лаят на животните и миризмите им ще бъдат наказание.

Несъгласните с предложението на Общината така и не можаха да защитят своята теза по време на обсъждането, вероятно и заради страха, че ще бъдат обвинени, че са против общото благо.

„Аз съм се борила срещу предишното ръководство на Общината, защото нищо не правеше, за да реши тежките проблеми на града. Подкрепила съм Николай Рашков, защото вярвам, че той ще действа. Но това не означава, че подкрепям да се действа прибързано и в бързината един проблем, вместо да се реши, да стане по-голям. Може да се изчака още известно време и да се потърси по-добър вариант за кучкарника“, коментира една от подкрепилите подписката, която обаче не участва в дебата.

Обсъждането все пак беше много полезно, заради информацията, която Общината предложи не само за изграждането на приюта, но и за наредбата за домашни животни, която вече е публикувана на сайта и е предмет на онлайн обсъждане.

Кметът Николай Рашков и заместниците му Анелия Христова и Даниел Божанков отговориха на всички въпроси и дадоха всички подробности по свършеното дотук.

Защо не избрания от предишната власт терен? Бившият полицейски кучкарник над Трето основно е доста по-неподходящ. Там близостта до жилища е още по-голяма, а ветровете духат така, че да отнасят миризми и шум към града. Няма ток, вода и канал, а на всичкото отгоре има още тежки процедури за промяна на предназначението на терена.

Обиколихме десетки места в цялата община, но навсякъде има пречки. Този терен е най-близо до изискванията и ще може най-бързо и най-евтино да се реализира проектът, увери Анелия Христова.

Общината представи и отговорите на БАБХ, РЗИ и РИОСВ на запитването дали избрания терен е подходящ. Според трите институции няма пречки на него да се реализира планираното мероприятие при спазване на изискванията на Закона за защита на животните.

Ще направим зелен пояс и при необходимост ще се изградят шумопоглъщащи огради. Все пак опитът на много други големи градове показва, че такива съоръжения се изграждат и в самите градове. Това беше в коментар на твърдението, че не може кучкарник да има в рамките на града.

В Павликени изграждането на приюта е струвало 400 000 лева, а годишната издръжка е около 200 000 лева. В тези параметри ще се стреми да се вмести и Горнооряховска община. Това са много пари, но Горна Оряховица може да си ги позволи. И трябва да го направи, ако иска да реши веднъж завинаги проблема. Само исковете от пострадали от ухапване ще покрият част от сумата. А вече има информация, че наесен ще отворят програми на Европейския съюз, които ще подкрепят точно мерки за справяне с проблема с безпризорните животни. Това съществено ще улесни процеса, който е ясно, че няма да е само за една година.

Сериозна част от обсъждането беше посветена на мерките, които ще се предприемат, за да се пресече притокът на изхвърлени животни. Години наред никой не е вземал мерки, но ние ще го направим. Всеки, който гледа животно, ще носи отговорност. Ще пресечем практиката нежеланите кутрета да се оказват на улицата, увери кметът.

Темата с приюта е с продължение, макар че на този етап изглежда, че решението е взето. В крайна сметка може би наистина някой трябва да се нагърби с непопулярни решения и да се действа, а не само безкрайно да се търси идеалния вариант.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
обществено обсъждане приют за бездомни кучета Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета