Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Над 60 изпълнители участват в първия етап от Фестивала „Славянски звън”, който се провежда на Горнооряховска сцена

  01.04.2024 14:51
Над 60 изпълнители участват в първия етап от Фестивала „Славянски звън”, който се провежда на Горнооряховска сцена

Горна Оряховица е домакин на част от конкурсната програма на Международния младежки фестивал „Славянски звън” и на сцената в Зала 1 на Общината в продължение на два дни ще се качат над 60 млади изпълнители, състезаващи се в различни категории.

Откриването на творческата надпревара беше в 12 часа с химна на фестивала и приветствия от организаторите и домакините. Зам. кметът Петя Иванова пожела успех на младите дарования, които влизат в състезанието. Тя ще бъде и част от журито, което ще оценява изпълненията в Горна Оряховица. Освен нея в журито влизат тенорът Марчо Атанасов – преподавател в НМА „Панчо Владигеров” и артист в Музикалния театър, София Хитова – оперна певица и художествен директор на Фестивала, Жани Алатов – изпълнител и вокален педагог, Искра Иванова – театрален режисьор и продуцент, директор на фестивала.

ММФ „Славянски звън” започва своя път от Варна. За първи път в петото си издание тази година се провежда в два различни града. Едната сцена е в Горна Оряховица с партньорството на местната Община. След месец конкурсът продължава на варненска сцена, а Гала концертът на победителите ще е в Двора на Кирилицата край Плиска. Създателят му Карен Алексанян е патрон на творческото състезание.

За изява на сцената в Горна Оряховица са се записали над 60 млади дарования в различни категории. Днес се започна с модул „Музика”, където ще има изпълнения в категория „Пиано” и „Поп и джаз пеене”, след това е модул „Късометражно кино”, където ще се представят три филма, а накрая е модул „Театър”, където ще има онлайн участие от Беларус и премиерата на театрална трупа „Светлина” към СУ „Георги Измирлиев”. Младите актьори на Гимназията ще представят продължението на пиесата „Нишки”, чийто автор е ръководителят на трупата Йорданка Кушева и с чиято първа част миналата година станаха лауреати на четвъртото издание на фестивала. Началото на спектакъла е от 17:30 часа.


Ключови думи
Славянски звън Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета