Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

„Огънят на Анадола“ и още 13 заглавия в афиша на фестивала „Сцена на вековете“ през 2024 г.

  19.03.2024 13:02
„Огънят на Анадола“ и още 13 заглавия в афиша на фестивала „Сцена на вековете“ през 2024 г.

Световноизвестната танцова група „Огънят на Анадола“, класически оперни и балетни заглавия, мюзикъл и  концерт-спектакли са включени в афиша на тазгодишното издание на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ - Велико Търново.

Сезон 2024 на емблематичното за историческата и духовна столица на България събитие ще  е с три програми на три сцени в периода юни – септември. Заглавия от своите репертоари ще представят оперите от Варна, Стара Загора, Русе и Пловдив, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ - Велико Търново, Националният музикален театър „Стефан Македонски“,  Симфониета Враца и Плевенската филхармония.

Музикалният форум  се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния  исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2024-2025.       

Фестивалът ще бъде официално открит на 6 юли  от балетната трупа на Русенската опера  с една от най-провокативните, красиви и завладяващи продукции на балета „Кармен“ по музика на Бизе-Шчедрин. Под звездното небе на откритата сцена в крепостта Царевец ще са и следващите три заглавия от основната програма – концерт-спектакълът по музика на Георги Андреев „Бродове и мостове“ на  Национален фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” и Симфониета Враца (13 юли,), оперетата „Страната на усмивките“ от Лехар в изпълнение на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ (19 юли) и най-новото заглавие от репертоара на Държавна опера Стара Загора – „Ловци на бисери“ от Бизе (27 юли).

Забележителните хореографии от фолклорен и модерен танц, балет и 3D мапинг на турската трупа „Огънят на Анадола“ ще могат да се видят на 3 август в Летния театър на Старата столица. Със своите 120 участници групата е сред трите най-големи танцови формации в света и гостуването й се очаквана с  нетърпение от публиката.

Мистично, буреносно и много красиво ще е следващото заглавие – операта „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер на Театрално-продуцентски център - Варна (2 септември). Финал на основната фестивална програма ще постави Националният музикален театър „Стефан Македонски“ на 4 септември с най-новия си мюзикъл „Здравей, как си, приятелю“ по музика на Стефан Диомов.

Заглавия  на „БОН-БОН мюзик“, балетна школа „Класика“ и „Виргиния балет“ са в програмата за детска и младежка аудитория „Сцена на вековете: Поглед към бъдещето“. 

Съпътстващите събития от Сезон 2024 ще са в Летния театър на Велико Търново и включват концертите „Музикална магия“ на маестро Йордан Камджалов и Плевенската филхармонияp;   “Световни хитове в симфоничен вид” на Васил Петров и Симфониета Враца; "Вкусът на времето" - 80 години Кирил Маричков на група „Фондацията“ и Оркестър на Държавна опера Пловдив и “Liveдn Broadway” на Рафи Бохосян и Русенската опера.     


Ключови думи
Сцена на вековете Огънят на Анадола