Неделя, 15 Oct 2023
            
Велико Търново Култура

Сопраното Русалина Мочукова излиза за първи път в ролята на Тоска на сцена в родния си град Велико Търново

  12.07.2023 16:42
Сопраното Русалина Мочукова излиза за първи път в ролята на Тоска на сцена в родния си град Велико Търново

На 15 юли гостите и жителите на старопрестолната столица ще имат възможността да аплодират в ролята на Тоска израсналата във Велико Търново оперна певица Русалина Мочукова. Очарователното сопрано е солистка на Старозагорската опера, а ролята на Тоска се превърна, веднага след зашеметяващ й дебют миналата година, в нейна визитна картичка.

Певицата не крие вълнението си, че ще пее пред родната търновска публика в толкова любима роля и ще стъпи на респектиращата историческа сцена, която със своите автентични крепостни стени ще се превърне в естествен декор на драматичния сюжет на великото оперно произведение.

В ролята на Марио Каварадоси ще й партнира блестящият тенор Ивайло Михайлов, а в ролята на барон Скарпия гостува световно признатият румънски  баритон Йонуц Паску. В останалите роли зрителите ще видят солистите на Старозагорската опера Александър Марулев /Анджелоти/, Иван Кабамитов /Клисар/, Ивайло Йовчев /Сполета/. Участват още хор, оркестър, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”. Диригент ще е  маестро Владимир Бошнаков, хормайстор - Младен Станев.

Програмата на „Сцена на вековете“ 2023 ще продължи на 21 юли с премиерата на открито на най-новото заглавие от репертоара на великотърновския Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ - операта „Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт.          

На сцената в крепостта Царевец на 29 юли ще бъде представено и българско класическо заглавие - историческата опера на Парашкев Хаджиев „Лето 893“. Спектакълът на Русенската опера е посветен на 1130 години от Преславския църковно-народен събор и историческата кулминация на покръстването на българския народ.

Опера в танц по музика на Верди, Пучини и Белини ще е спектакълът „Опера diva“ на Пловдивската опера, който ще може да се види на крепостта Царевец на 12 август. С комичната опера „Дон Паскуале" от Гаетано Доницети във фестивалната програма на 24 август ще се включи Варненската опера. Музикалният сезон на Царевец ще завърши на 2 септември с грандиозна гала вечер на оперетата и мюзикъла на Национален музикален театър „Стефан Македонски“.

Още две заглавия има във фестивалната програма за детска и младежка аудитория „Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“. Те ще се играят в Летния театър -  на  19 юли спектакълът „Тайната градина“ на „Виргиния балет“ и „Вълшебната корона“  по музика на Стефан Димитров в изпълнение на  „Бон-бон Мюзик“ на 12 септември.

В съпътстващата програма на фестивала е мултимедийният концерт „Властелинът на пръстените“ на Симфониета Враца (22 юли),  хитовият концерт „ABBA Symphony“ на Плевенската филхармония (1 август) и рок операта „Есмералда – Парижката Света Богородица“ в изпълнение на Държавна опера Стара Загора (26 август). И трите заглавия ще се играят в Летния театър на Старата столица.

Летен оперен сезон  „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей - Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023. Изданието през 2023 година е под патронажа на Министерство на културата.

Билети за всички заглавия от фестивалната програма се предлагат в мрежата на Eventim.bg и в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.


Ключови думи
Русалина Мочукова Тоска Сцена на вековете
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати