Вторник, 21 Nov 2023
            
Велико Търново Култура

За първи път на Царевец оживява комичната опера „Дон Паскуале“

  21.08.2023 09:24
За първи път на Царевец оживява комичната опера „Дон Паскуале“

Комичната опера на Гаетано Доницети „Дон Паскуале“ ще оживее за първи път на крепостта Царевец на 24 август от 21,00 часа.  Заглавието,  част от афиша на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2023, ще бъде представено от Държавна опера Варна.

Темата за стар ерген, който иска да си намери млада жена, но бива измамен, е много популярна още от времето на commedia dell’arte и е използвана като сюжет от много композитори на комични опери. Доницети взима сюжета от „Сър Маркантонио“ (1810) от Стефано Павези по комедията на Анжело Анели. Това е неговата 64-та опера, от общо 66 (според някои изследователи броят на оперите е 72, като в това число са прибавени и новите редакции на някои от творбите). Композиторът написва лично либретото на „Дон Паскуале“, а музиката създава с невероятна бързина – само за осем дни.

Главните роли на Царевец ще бъдат изпълнени от Гео Чобанов (Дон Паскуале),  Георги Султанов (Ернесто), Свилен Николов (Доктор Малатеста), Илко Захариев (Нотариус). В Норина ще се превъплъти великотърновското оперно дарование Мария Павлова.

Режисьор на спектакъла е Сребрина Соколова, диригент - Светослав Борисов, костюмите са на Елена Иванова, а хореографията на Надя Димокова. В постановката участват солисти, хор и оркестър на Държавна опера - Варна.

Музикалният сезон на Царевец продължава на 26 август с рок операта „Есмералда – Парижката Света Богородица“ по романа на Виктор Юго и музиката на Рикардо Кочанте в изпълнение на Старозагорската опера и ще завърши на 2 септември с грандиозна гала вечер на оперетата и мюзикъла на Национален музикален театър „Стефан Македонски“.

За детската и младежка аудитория е последното заглавие за сезона и част от програмата „Сцена на вековете - Поглед към бъдещето“  - спектакълът „Вълшебната корона“ по музика на Стефан Димитров, който ще бъде изпълнен от  „Бон-бон Мюзик“ на 12 септември в Летния театър.

Летен оперен фестивал  „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023. Изданието през 2023 година е под патронажа на Министерство на културата.

Билети за всички заглавия от фестивалната програма се предлагат в мрежата на Eventim.bg и в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.


Ключови думи
Дон Паскуале Сцена на вековете
Последни
Седмицата
Анкета