Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Великотърновската Езикова гимназия спечели награда за най-добра сценография от фестивал за училищен театър на испански

  13.03.2024 09:40
Великотърновската Езикова гимназия спечели награда за най-добра сценография от фестивал за училищен театър на испански

Награда за най-добра сценография спечелиха ученици от Профилираната езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново по време на XXIV Национален фестивал за училищен театър на испански език. Организатор на събитието е отдел "Образование" на Посолството на Испания в България, а негов домакин тази година бе Бургас.

Девойките се състезаваха в категория „А“ заедно с 24 театрални групи от София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Русе и Дупница. Всички участници изучават в своето училище испански като първи чужд език.

Великотърновските артисти представиха пиесата „Герника” на испанския драматург Фернандо Арабал, адаптирана от техния учител по испански език в гимназията през тази учебна година. Маурилио де Мигел Лапуенте е ръководител на трупата и има огромна заслуга за цялостното представяне на младите театрали.

Образите на персонажите пресъздадоха дванадесетокласничките Ина Матеева, Магдалена Вангелова и Никол Петкова, Елена Иванова и Симона Цветанова от XI клас, Сияна Величкова от IX и Никол Иванова от VIII клас. На Пламена Колева от IX клас бяха поверени озвучаването и сценичните ефекти.

Девойките впечатлиха журито не само със своето майсторство на сцената, но и с невероятна дикция на испански език.


Ключови думи
ПЕГ театър на испански