Петък, 01 Сеп 2023
            
Велико Търново Други

Ученички от Езиковата гимназия във Велико Търново бяха отличени в конкурса „Трансформации“

  31.05.2023 11:42
Ученички от Езиковата гимназия във Велико Търново бяха отличени в конкурса „Трансформации“

Десетокласничката в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново Станислава Цветкова се пребори за второ и трето място, а единадесетокласничката Калина Стойкова от същата гимназия взе поощрителна награда в Осмия международен конкурс по превод „Трансформации“.

Инициативата на Филологическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ се провежда в две направления. В едното са студенти и ученици от България, които превеждат творби на чужди автори от 19 езика на нашия, а в другото - изучаващи българския език в чужбина, които транслират текстове на родните ни творци. Тази година в престижния конкурс са участвали близо 400 студенти и ученици. 142-ма от среднощколците са от България, а останалите 71 от Франция, Словакия, Португалия, Йордания, Италия, Испания, Гърция.

Отличията на Станислава са за превод от руски на български език на поезия и проза. Калина работи върху текстове на английски. Грамоти за участие в конкурса „Трансформации“ получиха 4 ученички от гимназията, които са превеждали художествени текстове – поезия и проза – от немски.


Ключови думи
Трансформации ПЕГ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати