Сряда, 21 Юни 2023
            
Велико Търново Общество

Седмица на франкофонията в Профилираната езикова гимназия във Велико Търново

  20.03.2023 10:24
Седмица на франкофонията в Профилираната езикова гимназия във Велико Търново

Ученици от френските паралелки на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново гостуваха с драматизация на „Малкия принц“ във Френския културен институт в София. Пътуването до столицата в края на миналата седмица бе по покана на института и по повод 30-тата годишнина на франкофонията в България. Терминът франкофония е въведен през 1880 г. от френския географ Онезим Реклю. С него се обозначават хората и държавите, в които се говори езикът.

Заедно с една от учителките си по френски - Венета Кирякова, осмокласниците Габриела Витова, Гергана Стефанова, Горан Георгиев, Лора Топалова, Тереза Георгиева и Йордан Йорданов и 10-класникът Виктор Марков представиха откъси от вечния роман на Антоан дьо Сент Екзюпери. Те участваха и в театрално ателие, анимирано от актрисата франкофон Ина Добрева. Запомнящ се бе и краткият престой в медиатеката на Френския институт, в която разгледаха фонда на библиотеката, направиха 3D виртуална разходка в катедралата „Нотр Дам“ и имаха време за любимите виртуални игри с меню само на френски.

„Обличаме се по френски маниер“, презентация на символите на Франция, провеждане на благотворителен базар и на забавните игри бинго и кахут, театрална пиеса, музикални изпълнения са част от инициативите по време на Седмицата на франкофонията в Профилираната езикова гимназия. През тази учебна година училището има трима свои представители, допуснати до националния кръг на националната олимпиада по френски език.


Ключови думи
ПЕГ Седмица на франкофонията
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати