Петък, 30 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

С поредица инициативи Златаровци отбелязаха Международната седмица на франкофонията

  19.03.2022 15:45
С поредица инициативи Златаровци отбелязаха Международната седмица на франкофонията
Деветокласниците от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново заразиха с ентусиазма си учениците от френските паралелки в петте випуска, както и тези, за които езикът е втори чужд, и заедно сътвориха истински празник на френската култура.
Всичко започна в понеделник, когато бе открита изложба, посветена на символите на Франция. На огромни пана на два етажа те подредиха изработените в продължение на около месец визуални проекти и огромни помпони с цветовете на националното знаме на републиката.
Вторник бе денят за музика. Всички учители и ученици в Профилираната гимназия станаха част от лотария на любими френски песни и мелодии. За да чуят своята трябваше да изберат от стотици баркодове, отпечатани върху хартия само един и да го сканират.
В сряда Златаровци участваха в рецитал на френската поезия, а в четвъртък подготвиха парад на световно известни френски символи от историята, културата и от изтънченото кулинарно вълшебство, пресъздавано векове наред от френските майстори.
Петък бе ден за визуалната презентация на богатото културно-историческо наследство и природни забележителности на Франция.
Ученици от 9 до 11 клас участваха и в Международния маратон по креативно писане „Кажи ми 10 думи“, който изисква създаването на текст по зададена тема за 4 часа. Възпитаници на гимназията и тази година се включиха в Националния конкурс по превод на художествен текст – поезия и проза. Първият етап се проведе през миналата седмица, вторият предстои през следващата.
Тази година Дните на франкофонията съвпадат с провеждането на Олимпиадата по френски език. В националния кръг в неделя, 20 март, ще участват петима ученици от Профилираната езикова гимназия.

Ключови думи
ПЕГ франкофони
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати