Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Три поредни години възпитаничка на ПЕГ „Проф.д-р Асен Златаров“ е първенец в Националната олимпиада по немски език

  03.05.2022 14:29
Три поредни години възпитаничка на ПЕГ „Проф.д-р Асен Златаров“ е първенец в Националната олимпиада по немски език

И в последната година от своето обучение в Профилираната езикова гимназия във Велико Търново Есин Мехмедали е с най-висок успех сред своите връстници от цялата страна. Още като ученичка в 9 клас тя бе класирана на второ място, а в 10, 11 и вече в 12 е все първа. Съгласно регламента на олимпиадата, която се организира от Министерството на образованието и науката, тя е обявена и за лауреат.

В предходните 2 учебни години Есин записа участие в националния кръг на олимпиадата на Гьоте институт – София, успешно защити свои разработки в два международни проекта - „Гутенберг“ и „Да изживеем Германия виртуално“, а пред немскоезична комисия към германската Централна служба за образование и Немското посолство в София - разработка на тема „Изграждането на стени и разрушаването им – стените в историята и в главите ни/". Девойката е и сред активните участници в инициативи, организирани от немското Министерство на външните работи, Конференцията на министрите на културата на ФРГ и Германската служба за обмен на педагогически специалисти. От 2019 година до момента Есин Мехмедали е сред удостоените със Стипендия за надарени деца от община Велико Търново.

„Есин е изключителна и като човек, и като ученичка. Дете като нея, талант като нея е изключителна рядкост. Преподавам й от 8 клас и виждам как израства със знания и умения пред очите ми. Изумително е как всяка учебна година успяваше да пребори свои връстници от различни училища в цялата страна“, каза учителката й по немски език Снежана Козарекова-Иванова.

Вчера дойде и добрата новина, че Есин е одобрена за стипендиант на Германската служба за академичен обмен. В средата на май тя ще участва в Националния кръг на състезанието по немски език на ниво С1, организирано от издателство Клет. Само преди година знанията на Есин Мехмедали по немски покриваха цялото IV ниво за владеене на езика – В2 (при завършването на гимназията трябва да покриват част от него – В2.1).

11-класничката Ванеса Мюл е втора на Националната олимпиада по немски. Тя участва в престижното състезание още от 8 клас, когато е класирана първа по резултат. Най-добра сред връстниците десетокласници беше и през миналата учебна година.

Ванеса и Есин са сред учениците, отличени със стипендии от Ротари клуб – В.Търново, носители са и на почетните грамоти „Асен Златаров“ в своето училище.


Ключови думи
ПЕГ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати