Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Феята на зъбките и Паолина Пенева гостуваха на „калинките” в ДГ „Ален мак”

  01.03.2024 10:19
Феята на зъбките и Паолина Пенева гостуваха на „калинките” в ДГ „Ален мак”

Бъдещият дентален лекар Паолина Пенева направи открит урок за децата от група „Калинка” на ДГ „Ален мак”, разкривайки тайната за здрави и блестящи зъби. Гостуването беше ден след 28 февруари, когато е международният празник на Феята на зъбките. Така че с нейна помощ, чрез забавна анимация и с поучителни игри, Паолина показа на децата как да се грижат за своето дентално здраве. Бъдещите първокласници демонстрираха доста знания за полезните и вредни храни, за това колко често трябва да си мият зъбите. Някои от тях вече са получавали подарък от Феята на зъбките, така че на всички им беше много интересно и не усетиха как мина повече от час в поучителния разговор.

Гостуването е по покана на директора на детската градина Мадлена Георгиева, а СУ „Георги Измирлиев” помогна със зъбни макети за демонстрациите. Паолина го съчета със своя ангажимент към Общинския съвет в Горна Оряховица. 24-годишната студентка по стоматология е най-младият общински съветник и се отнася много сериозно към местната политика в родния си град, в който възнамерява скоро да се върне. Всъщност само държавният изпит дели Паолина от докторската титла. И докато се готви за него, тя вече оборудва своя кабинет в Горна Оряховица. Той ще разполага с микроскоп, рентген и най-висококачествените материали.

„Надявам се още през есента да започна работа. Искам да пренеса в родния си град всички най-съвременни методи за дентално лечение, които се предлагат в столицата”, казва Паолина. Тя завършва в Медицинския университет в София, но работи като асистент в стоматологични клиники още от I курс. През 2022 г. спечели Националния конкурс „Ендо 2022” в раздела за студенти.

„Искам да предложа най-съвременното лечение, но съм убедена, че най-важното за здравето на зъбите е профилактиката. Затова урокът в ДГ „Ален мак” е само началото на много такива инициативи, за които ще имам повече време, когато се прибера окончателно в Горна Оряховица”, казва още Паолина Пенева.


Ключови думи
Паолина Пенева Феята на зъбките Горна Оряховица ДГ "Ален мак"