Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Петъчният битак вече е до Стадиона, търси се място за фермерски пазар

  01.03.2024 11:41
Петъчният битак вече е до Стадиона, търси се място за фермерски пазар

Първият ден на петъчния битак на новото място преминава без проблеми и напрежение. Как са подредени всички търговци провери на място кметът Николай Рашков, а зам. кметът Даниел Божанков и управителят на „Общински пазари” Димитър Димитров посрещаха пристигащите още в 5 часа сутринта. Полицията и Общинска охрана също присъстваха отпреди изгрев, но нямаше нужда от тяхната намеса. Недоволни, разбира се, има. Мястото е по-малко, наемите са по-високи, а клиентите няма къде да паркират, споделят редовни участници в петъчния битак.

Така дългогодишната битка на живеещите в най-западния край на бул. „Македония“ срещу петъчния битак се увенча с успех. Търговците на употребявани стоки и техните клиенти ще се срещат всеки петък до източния вход на стадиона. Реално това си е връщане на старото място, защото преди години битпазарът си беше на паркинга пред Летния театър и след това се премести на покритата част на дерето.

Подготовката за преместването започна още миналата седмица с уведомяване на търговците. След това беше направен оглед на новия терен съвместно с полицията и общинската охрана, за да се обсъдят подробности като паркиране, организация на придвижване, битови въпроси и прочие.

Шефът на „Общински пазари“ – дружеството, което администрира и битака, Димитър Димитров внесе предложение до ОбС за трайно отреждане на този терен за тази дейност. Въпросът бе вкаран извънредно в дневния ред на последната сесия и предизвика доста дебати. Новата локация ще предизвика недоволството на хората, живеещи в региона, само се премества един проблем, смята бившият кмет инж. Добромир Добрев. На всички възражения кметът Николай Рашков отговори, че е направена такава организация, че да се сведе до минимум неудобството, което ще създава битакът.

Няма да се позволи автомобилите на продавачи и купувачи да спират по „Мано Тодоров” и да пречат на живеещите. За паркиране са предвидени паркоместата около Летния театър, старите съблекални и Спортната зала. Категорично няма да се позволи продажба на животни, каза Рашков в отговор на въпрос. Искаме да изградим фермерски пазар и там ще бъде мястото за животните, но в момента се търси място, коментира още кметът.

В крайна сметка предложението за преместване на битака бе прието и търговците вече са на новото място.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
битак Горна Оряховица