Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Първокласници на ОУ „Иван Вазов“ направиха драматизация на „Дядовата ръкавичка“ за деня на самодееца

  29.02.2024 19:45
Първокласници на ОУ „Иван Вазов“ направиха драматизация на „Дядовата ръкавичка“ за деня на самодееца

1 март е не само денят на Баба Марта, но и на любителското художествено творчество. Едно ново поколение самодейци посвети на този ден своята първа творческа изява. Учениците от 1.а клас на ОУ „Иван Вазов“ подготвиха драматизация на „Дядовата ръкавичка“ по Елин Пелин, като участваха във всички елементи от спектакъла.-

Цели два месеца отне подготовката за представлението. В часовете за занимания по интереси всеки самодеец сам изработи маска на своя герой. Учениците нарисуваха приказната „Дядова ръкавичка“ по начина, по който я виждат, и подредиха творбите си в класната стая. С помощта на ръководителите си Розалия Нанкова и Нели Събева хлапетата изработиха и декорите. Малките творци много бързо влязоха в ролята на избрания от тях герой. Разбира се, че голяма заслуга имат и родителите, които подкрепиха театралите с намиране на подходящ костюм.

Начинаещите актьори репетираха почти всеки ден, вдъхновени от мисълта за първа сценична изява. Децата бяха разделени на три групи и всяка от тях изнесе представление пред малчуганите от подготвителната група и ученици от 1б и 1в клас. Навсякъде бяха посрещнати и изпратени с бурни овации. Малките ученици се запознаха и с биографията на автора на приказката - Елин Пелин, а видяха и нов вариант за края й.

Децата от 1а клас разбраха, колко е сериозен трудът на артиста. Колко е дълга подготовката и репетициите, а колко кратко е самото представление. С голям интерес публиката следеше играта на артистите, слушаше разказа на разказвача и търсеше поуката в приказката. Стигнаха до идеята, че щом животните, които са врагове в природата, могат да живеят заедно, значи и хората могат да бъдат задружни. Сравниха „Дядовата ръкавичка“ с класната стая и с училището. И накрая дори разсъждаваха дали метафората „Дядовата ръкавичка“ не е всеки град, всяка държава. А не живеем ли всички в „Дядовата ръкавичка“, наречена Земя?!


Ключови думи
Дядовата ръкавичка 1 клас ОУ "Иван Вазов" Горна Оряховица