Събота, 27 Апр 2024
            
Други Лясковец

Димитър Николов пита министъра на транспорта за рушащата се сграда на гарата в Лясковец

  23.02.2024 11:23
Димитър Николов пита министъра на транспорта за рушащата се сграда на гарата в Лясковец

Какви мерки са взети и ще се вземат ли допълнителни за предотвратяването на инциденти в рушащата се жп гара в Лясковец. В Парламента темата повдига народният представител от ГЕРБ – СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов, а въпросът му е към министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. На министъра Николов напомня, че кметът на Лясковец Васил Христов иска собственикът на сградата НКЖИ да премахне сградата или поне да я обезопаси.

Гарата е изоставена от години, а преди време пострада и при пожар, вероятно предизвикан от клошари. Сградата е в окаяно състояние с рухнали тавани и компрометирани стени, убеди се и на място Димитър Николов. Има предупредителни табели, които забраняват влизането, както и бодлива тел, която обаче на повечето места е свалена. Тези мерки не спират децата, за които мястото е притегателно за игри и снимки.

Гара „Лясковец“ е строена през 1930 г., след завършването на първия етап от прокарването на линията Горна Оряховица – Елена. През 2002 г. движението по линията е спряно, а година по-късно тя е закрита с постановление на Министерския съвет като нерентабилна. Още през 2011 г. Народното събрание приема наредба за демонтирането на по-голямата част от линиите с преустановено пътническо движение. Въпросната линия не е демонтирана и днес се ползва в участъка до Лясковец като маневрен район. На места обаче е в много лошо състояние, а гаровата инфраструктура, както е видно, е частично разрушена.

В личен разговор по време на срещи в избирателния ми район кметът на Лясковец г-н Христов изрази опасението си, че опасването с ленти, дори и с бодлива тел, няма да гарантира нужната безопасност. Необходими са допълнителни мерки, за да не се стигне до инцидент с необратими последици, коментира Димитър Николов.

Отговор на въпроса си Николов очаква да получи писмено следващата седмица.


Ключови думи
жп гара Лясковец Георги Жвоздейков Димитър Николов Васил Христов