Събота, 27 Апр 2024
            
Лясковец Общество

Кметът на Лясковец Васил Христов за първите 100 дни от мандата: Не съм очаквал да е лесно

  21.02.2024 12:06
Кметът на Лясковец Васил Христов за първите 100 дни от мандата: Не съм очаквал да е лесно

На 13 ноември 2023 г. Васил Христов се закле като кмет на Лясковец. Неусетно за самия него се извървяха първите 100 дни от мандата му.

При все, че периодът е твърде кратък за кардинални изводи, Христов коментира събития, процеси и тенденции в община Лясковец.

-Г-н Христов, изминаха първите 100 дни от мандата Ви. Какво се промени в Лясковец?

-Твърде рано е за генерални равносметки и оценки, разбирате колко кратък период са 100 дни. Въпреки това смятам, че се променя атмосферата, че успяваме да дадем на жителите на общината онова усещане за равнопоставеност, която всички те заслужават. За мен като кмет това е най-важното – хората да се чувстват значими.

-От всички процеси и събития, случили се през тези 100 дни, кое бихте посочил за свое бойно кръщение като кмет?

-Ако говорим за събитие, случило се пред всички – снеговалежът от края на ноември. Тогава природата и в буквалния, и в преносния смисъл хвърли мен и колегите кметове на други общини в дълбокото. В подобни ситуации всички очи са вперени в местната власт и всички очаквания са пак към нея. И това е напълно естествено – хората плащат данъци и искат да могат да излязат нормално от домовете си. Тук е моментът да благодаря на всички за изискванията и за критиките, които не ни пестят. В диалога се раждат най-добрите решения.

Що се отнася до процес, това без съмнение е изграждането на екип. Публично известно е, че малко след обявяването на резултатите от балотажа заваляха оставки на служители в общинската администрация. Притеснителното за мен бе, че повечето от тези оставки не бяха по убеждение. От друга страна този процес изчисти Общината от служители, които бяха там само за заплата – без да мислят за хората и без да работят за тях. Така че всяко зло е за добро. Минахме и през това.

Направихме промени в структурата на администрацията, които, вярвам, ще доведат до по-добри резултати. По време на предизборната кампания почти на всяка среща чувахме за подаден сигнал – за разбита улица, неработещо улично осветлени и каквото се сетите от правомощията на местната власт, на който от Общината не е отговаряно. И това е само елементарен пример за нарушена комуникация. Работим да възстановим тази комуникация.

-За тези 100 дни успяхте ли да установите нормален диалог с Общинския съвет? Бяхте съветник в предходния мандат, сега сте от другата страна, усещате ли разликата?

-Разбира се, че я усещам. Не очаквам спокоен мандат, ако трябва да бъда откровен. Очаквам обаче да се спазва добрият тон, защото не сме избрани да се заяждаме на дребно или на личностна основа.

Знаете, 6 формации са представени в Общинския съвет в Лясковец, напълно в реда на нещата е да има спорове, всеки се старае да отговори на очакванията на избирателя си. Не е важен моят или на администрацията комфорт, важно е да се взимат възможно най-полезните за община Лясковец решения. Да, знам, звучи популистко, но вярвам, че и предсадетелят на местния парламент Сергей Добрев, и всички съветници са съгласни. В крайна сметка всички сме жители на община Лясковец и каквото съградим за едните, такова ще е и за другите.

-Стресна ли Ви нещо, след като се заклехте като кмет?

-По-скоро не. Имам един основен житейски принцип - ако преценя, че няма да се справя, не се захващам. Още повече когато става дума и за други хора, в случая за всички жители на община Лясковец. Не казвам, че е лесно, но и не съм очаквал да е лесно.

-Кое беше най-трудното решение, което Ви се наложи да вземете досега?

-С риск да прозвучи абсурдно – извеждането на тежкотоварния трафик от ул. „Родопи“ в Горна Оряховица. Темата касае пряко и жителите на града ни, тъй като един от обсъжданите варианти бе този трафик да се отбива от околовръстното на Лясковец през Честово в посока митницата в Горна Оряховица.

Моля да бъда разбран правилно – далеч съм от мисълта да се меся в работата на колегата Николай Рашков. Напълно разбирам проблема на живеещите на въпросната улица, още по-добре разбирам и стремежа на г-н Рашков да го разреши. Но не съм съгласен това да е за сметка на лясковчани. Отсечката от Лясковец до Честово е общински път, който, ако поеме тежкотоварния трафик, ще бъде доразрушен. Трудно бе да изкажа несъгласието си, защото знам какво е хората да очакват от теб да им помогнеш. Разговорите по темата са на съвсем предварителен етап, вярвам, че с общи усилия ще намерим вариант, който да удовлетворява всички страни.

-Кой беше първият момент, в който си казахте „Нещата потръгват“?

-Запазването на размера на местните данъци и такси и приемането на бюджета на Община Лясковец за 2024 г., категорично. Удовлетворен съм, че не вдигнахме местните данъци и такси – не само защото бяхме поели такъв ангажимент, но и защото те наистина са на ръба на социалната поносимост.

Що се отнася до бюджета - знаете, изготвянето на основния финансов документ е едно от най-големите предизвикателства за всяка общинска администрация. Изготвянето на общински бюджет е също толкова трудно, колкото изготвянето на бюджета на едно средностатистическо семейство – парите не стигат за всичко, трябва да се вместиш в по-малкото, с което разполагаш и затова трябва да подбереш най-важното, за което да харчиш.

Смятам, че предложихме на Общинския съвет бюджет, в който наистина сме включили най-важните разходи. А щом Съветът го одобри и прие, значи сме се справили.

Въпреки това съм наясно, че ще има недоволни. Всички искаме нещата да се оправят от раз, но за жалост това няма как да стане. Такива са реалностите – някои проблеми изискват повече време за разрешаване.

Веднага давам пример – уличното осветление.  По Плана за възстановяване и устойчивост кандидатстваме за реконструкция и модернизация на ситемите за изкуствено външно осветление в цялата община – Лясковец, Мерданя, Драгижево, Добри дял, Джулюница и Козаревец. Още преди да бъде приет бюджетът на Общината, Общинският съвет даде съгласието си за извършването на такъв капиталов разход. Така че работим, но процесът е дълъг, изисква време.

-Нека поговорим с числа. Каква е рамката на Бюджет 2024?

-Тръгва от 18 186 303 лв. Поради динамиката в икономическите процеси у нас и на международно ниво обаче е твърде вероятно Бюджет 2024 да претърпи актуализации. През 2024 г. нямаме намерение да поемаме нов общински дълг. Нямаме просрочени задължения, но имаме просрочени вземания от местни данъци и такси. В бюджета за настоящата година сме заложили събирането на 297 500 лв. от такива просрочени задължения. Разчитам на жителите на общината и на тяхното разбиране, че заедно можем да свършим повече. Апелът ми е хората да бъдат коректни както в изискванията си, така и към задълженията си към обществото.

Данъчната кампания тече. Напомням, че при плащане на пълната дължима сума до 30 април 2024 г. се ползват 5% отстъпка и че има възможност за плащане на вноски – първа до 30 юни, втора – до 30 октомври. Предстои разпращането на уведомителни писма с размера на дължимото. Обръщам се към жителите на общината, най-вече към тези с просрочени задължения – нека бъдем екип, нека всеки от нас изпълни ангажиментите си.

-Какво е нужно на един кмет, за да е успешен?

-Точно това – да е подкрепян от обществото. Разбира се, няма как да се харесвам на всички, но се надявам с работата си да върна доверието на жителите на община Лясковец към местната власт.

-Публичният Ви живот се промени рязко с встъпването Ви в длъжност, как се отразява кметуването на личния?

-Очаквано – по-малко време за семейство и приятели, по-малко време за мен самия. Не искам да звучи като оплакване, напротив – имам пълната подкрепа на близките си. И всъщност тя ме задължава още повече да изпълнявам качествено и съвестно задълженията си като кмет.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Васил Христов 100 дни мандат