Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Култура

Библиотеката в Горна Оряховица представя Веселина Кожухарова и романа й „До четвърто коляно“

  28.01.2024 06:39
Библиотеката в Горна Оряховица представя Веселина Кожухарова и романа й „До четвърто коляно“

Общинската библиотека в Горна Оряховица отново дава възможност на публиката да се докосне до писателката Веселина Кожухарова и нейното творчество. На предстоящата среща акцентът ще е върху новия роман на Кожухарова „До четвърто коляно“.

Веселина Кожухарова е сред авторите в ИК „Хермес“. Тя е родена в Горна Оряховица. Има издадени четири книги, в които умело преплита многоликите пъстри нишки на фолклора с богатата душевност на българите.

В „До четвърто коляно“ знахарката Мавруда ражда дъщеря си Биляна след трагичната загуба на съпруга си. Тя отглежда не само своето дете – съдбата й изпраща и едно сираче като хранениче. Децата наследяват нейната дарба да разгадава сънищата, но притежават и умението да чуват гласовете на мъртвите и да се свързват с висши сили в „огненото хоро“.

В историята на Мавруда и нейните потомци се редят разкази за сънища, опръскани с кръв съкровища и тежки грехове. Любовта и омразата, сребролюбието и грижата за ближния изправят героите от четири поколения пред неизбежни и тежки изпитания. Но духът на предците помага на тези, които търсят доброто в живота.

Веселина Кожухарова владее до съвършенство езика на старите българи, който придава цвят на повествованието. Романът се чете с лекота и е изключително увлекателен. Анотацията към него е дело на Теодора Миновска – секретар на Читалището в Първомайци, в чийто литературен клуб е Веселина Кожухарова.

Премиерата на романа беше на 24 октомври 2023 г. в Художествена галерия „Недялко Каранешев“, а през декември авторката бе представена по време на едно от най-авторитетните литературни събития у нас – Международният панаир на книгата в София.

На предстоящата в Общинската библиотека в Горна Оряховица среща Веселина Кожухарова ще бъде представена от Теодора Миновска.

Срещата започва в 17.30 ч. на 7 февруари 2024 г., сряда, в читалнята./ сн. архив RegNews


Ключови думи
Веселина Кожухарова До четвърто коляно Общинска библиотека - Горна Оряховица