Понеделник, 30 Яну 2023
            
Горна Оряховица Култура

Регионалната библиотека във Велико Търново представи книгите на Веселина Кожухарова

  31.10.2022 16:41
Регионалната библиотека във Велико Търново представи книгите на Веселина Кожухарова

На 26 октомври от 18 часа РБ „П. Р .Славейков” - Велико Търново съвместно с Арт клуб „Гайтани” и Клуб на художника при НЧ „Иван Вазов-1893” в Първомайци представиха книгите на Веселина Кожухарова „Погледни през рамо” (2021), „Между звездите и зората” (2022) и „Въглени” (2022).

Писателката бе представена от обширно изследване на нейните произведения от поета Иван Антонов. За първата й книга „Погледни през рамо” той казва:

„Какво ще прочетем в книгата с многозначителното заглавие „Погледни през рамо”? Няма батални сцени, няма политически уклони, има само семейство с неговите радости и тегоби. Това ни напомня на Димитър Талев - ата тетралогия, но в никакъв случай не е подражание или епигонство. Мащабите на замисъла са различни. Но общото е онзи прекрасен български език. Колоритността, с която авторката описва събитията, говори за усет към изящната словесност и безспорен талант на белетрист. Днес ние ползваме в ежедневния си живот все по-малко думи от българското езиково богатство, понесени от технологичното развитие на света, докато Веселина Кожухарова ни потапя в слововъртежа на онзи хубав балканджийски говор, който носи духа на неподражаемото, нашето словесно богатство.”

Експозето на Иван Антонов бе представено от Стефан Митев поради внезапно възникнали ангажименти на автора. Иван Антонов присъства на представянето на книгите на Веселина Кожухарова в Първомайци и там поднесе своите наблюдения върху нейните творби на 19 октомври в Изложбена зала на читалището.

В представянето на писателката взеха участие и художниците Марияна Гайдарова, Димитър Начев и Стефан Митев. Те подкрепят с картините си творческото вдъхновение на писателката Веселина Кожухарова. Картините на Марияна Гайдарова украсяват корицата на книгата „Погледни през рамо”. Художничката има предпочитания към старинната български архитектура, балканджийските стари български селища и прекрасните български възрожденски къщи. Темите са съзвучни с литературните сюжети в книгата „Погледни през рамо”

Веселина Кожухарова разказа за творческия процес на създаване на книгите, материалът за които тя е събирала през годините. В книгата „Между звездите и зората” авторката тръгва от песента и легендата, за да изгради сюжетите на своите разкази. Иван Антонов пише в своето представяне:

„…Ако се върна на езика в тази книга, трябва да подчертая многообразието, емоционалната плътност на описанието и като цяло – едно възродено богатство на нашия език от миналото…”

А писателят Борис Цветанов пише за тази книга:

„Съвсем естествено е, без натрапване, читателят да възприеме самочувствието на героите, интимните им преживявания в многобоя от драми, комедийни ситуации, поезия, красота. Тя умее онова, което малцина го могат – да изведе локалното до универсалното.”

Майсторството на Веселина Кожухарова обаче най-ярко изпъква в романа „Въглени”, който много тясно свързва своя сюжет с историята на Велико Търново след падането на България под турско робство и спасението на търновските боляри в полите на Стара планина. Вълнуващи са приключенията на нейните герои, движени от любовта и омразата, от вината и светостта, се сблъскват от Царевград Търнов до Трявна и остров Кипър. Читателят е воден стремително в превратностите на историческото време, в красотата на народния живот, в чистотата на човешките взаимоотношения, в болката и радостта, в красотата на народната песен. Писателката търси в човешките съдби и драми смисълът на това от къде идваме, къде се намираме и накъде отиваме.

Художниците Димитър Начев и Стефан Митев също изложиха свои картини. Макар и от различни поколения и с различни творчески търсения, с различни виждания за естетическото въздействие на изкуството, с различни виждания по отношение на художествените техники – те работят съвместно с Веселина Кожухарова по различни проекти. Димитър Начев и Веселина Кожухарова участват в театралния колектив на НЧ „Иван Вазов-1893”, село Първомайци и тази година представлението, което колектива представи е пиесата „Вампир” на Антон Страшимиров. Представлението се осъществява по спечелен проект към Национален фонд култура. Удивителна е взаимодействието между младия артист Димитър Начев в главната мъжка роля на Жельо и Веселина Кожухарова, която е гласът зад завеса, озвучаващ действието с народните песни, същите, които стават основа на нейните произведения. Димитър Начев, след като прочете книгите на В.Кожухарова, сам пожела да участва със свои картини на представянето в РБ „П.Р.Славейков”, Велико Търново.

Не на последно място е и художникът, поетът, писателят, музикантът Стефан Митев, който е и житейски спътник на Веселина Кожухарова. Този творчески тандем присъства все по-ярко в културния живот на Горна Оряховица. Стефан Митев написа текста и музиката на поредица детски песни, които Веселина Кожухарова предава на своите питомци в ДВГ „Чичопей”.

Вълнуващ финал на представянето на книгите на Веселина Кожухарова в РБ „П.Р.Славейков” Велико Търново поставиха хор „Плетеница” с диригент Наталия Билчева. Наталия Билчева и нейната талантлива майка народната певица Манка Билчева обогатяват репертоара на хор „Плетеница” с песните на тревненския край.


Ключови думи
Веселина Кожухарова Региогионална билбиотека Първомайци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати