Неделя, 13 Nov 2022
            
Горна Оряховица Общество

В Първомайци правят свой музей

  14.08.2022 13:34
В Първомайци правят свой музей

Първомайци е на път да се сдобие с истински музей, но много работа ще трябва, докато идеята стане факт. Ще трябват и много средства, които досега се събират само от дарители, но инициаторите мислят и за други начини за финансиране на начинанието.

Идеята е на Сдружение „Родолюбци – Първомайци”. 22 ентусиасти създадоха Сдружението в първите дни на 2011 г. с намерението да пазят миналото и помагат за развитието на най-голямото горнооряховско село. Едно от намеренията, заявени още при създаването му, беше да се направи музей в селото. Първите стъпки в осъществяването на тази идея беше оформянето през 2017 г. на етнографски кът в сградата на Кметството, където са показани предмети от бита, носии, снимки, документи, разказващи за селото.

Първомайци има много богата история, която започва още в Средновековието, казват председателят на Сдружението и кмет на селото Ясен Янков и координаторът Милко Марков. Дори не броим това, че крепостта Ряховец, откъдето тръгва животът на Горна Оряховица, се намира в землището на селото. Старите легенди разказват, че някога Сергювец е било конна база, където са отглеждани жребците на болярите. Интересни митове, а и писмени сведения има и за миналото на Темниско. От двете села в средата на миналия век е създадено днешното Първомайци. Имаме много запазени стари предмети, оръдия на труда, снимки. Искаме да разширим сбирката си, затова призоваваме всички, които имат някакво свидетелство за миналото на селото, да го дарят на музея, казват още двамата двигатели на идеята.

Голямата стъпка към изграждането на истински Музей в селото беше направена през 2019 г., когато Общинският съвет предостави за целта сграда на центъра на селото. Тя е строена през 30-те години на миналия век. Била е кметство, земеделска служба, училище, механа, цех на Радиозавода и какво ли още не. Повече от десет години не се използва за нищо. Именно там е решено да се разгърне историята на Първомайци.

Това лято започна ремонт на бъдещия музей със средства, събрани от дарения. Много доброволци помогнаха за разчистването на боклуците и ненужните вещи, задръстили доста голямата сграда. Тя е на два етажа, с голяма маза, която била механа на времето, таван и малко дворче отзад. Има 6-7 стаи, които вече са разпределени като експозиции. В едната ще има възстановка на килийно училище, в друга на стара къща, в трета ще се разказва за земеделието и т.н. Имаме много идеи – например да правим вино „Родолюбци” по традиционния начин в дъбови бъчви, но на първо място трябва да осигурим средства, за да направим ремонта и да подготвим експозициите, разказва Милко Марков.

Ще се мъчим антрето и двете стаи на първия етаж да направим със собствени средства, а паралелно ще търсим начин как да направим проект, с който да осигурим финансиране по някоя програма. Ясно ни е, че сами не можем да се справим. Не е въпросът само в ремонта на сградата. Музейното дело си иска специални познания и човек, който да го разбира, трезво преценява ситуацията кметът Ясен Янков.

На първо време ще продължат да търсят средства от дарители. Помощ за бъдещия музей може да се окаже и чрез материали и доброволен труд. Продължава и събираческата кампания, приема се всичко, което може да разкаже за миналото на Темниско и Сергювец и техния наследник Първомайци.

Може да помогнете изграждането на музея, дарявайки средства по сметка:

IBAN BG04UNCR70001524926231

BIC UNCRBGSF

Сдружение „Родолюбци – Първомайци”


Ключови думи
Първомайци музей
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати