Четвъртък, 10 Nov 2022
            
Горна Оряховица Култура

Със сребърни медали от МФФ „Фолклорен извор” в Царевец приключи сезонът за младите таланти от Първомайци

  11.08.2022 15:57
Със сребърни медали от МФФ „Фолклорен извор” в Царевец приключи сезонът за младите таланти от Първомайци

С отлично представяне в юбилейното десето издание на МФФ „Фолклорен извор” в Царевец, община Свищов приключи творческият сезон за децата от ДТС „Майска китка” и фолклорния певец Александър Денев при НЧ „Иван Вазов – 1893” - Първомайци. Фестивалът се проведе под патронажа на Министерство на културата и се организира от Сдружение „Фолклорен извор“, НЧ „Светлина – Царевец 1927”, Община Свищов и Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО – CIOFF. От тази година партньор на Сдружението е и Националният научен експедиционен клуб ЮНЕСКО, чиято цел е опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство.

Фестивалът, който протече в 4 конкурсни дни и бе оценен и обявен за един от най-престижните фолклорни фестивали в България, събра над 5 хиляди участници от цялата страна, които зарадваха публиката със страхотните си изпълнения в областта на песенния, инструменталния, танцовия и словесен български фолклор.

С второ място и сребърен медал от X МФФ „Фолклорен извор” приключи и творческия сезон на фолклорния изпълнител Александър Денев, с ръководител Вяра Денчева. На сцената в с. Царевец той пя с удоволствие и плам, представи се достойно и превзе сърцата на публиката. В края на месец юни Александър взе участие в НФК „От извора на Севера”. Там той се класира отново втори и взе сребърния медал. Малко по-късно, в началото на юли се яви и на II НКФИ за народно пеене „Неранза”, където завоюва първо място и отново грабна сърцата на публиката в залата. А с лауреатско звание се закичи от НФК „Весел Чичопей”.

ДТС „Майска китка” с ръководител хореографа Михаил Станков също достойно представиха Читалището на Първомайци и също са със сребърен медал, класирайки се на второ място на „Фолклорен извор”. По-рано през сезона „Майска китка” взе участие и в НФК „От извора на Севера”, гр. Пордим, организиран от Община Пордим, СНЦ „От извора на Севера”, с директор и основател Полина Порумова. От там малките танцьори се завърнаха с трето място.

В Пордим участие взеха и ЖВГ „Севдана” при читалището в Първомайци, които освен песенния репертоар подготвен за конкурса представиха и новите носии ушити специално за там от Анелия Тахрилова.

Изказваме искрени благодарности към организаторите - Росен Маринов - директор Дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Свищов, д-р Генчо Генчев – кмет на Община Свищов и Хризантема Колева – Секретар на НЧ „Светлина – Царевец 1927”, за прекрасно свършената работа и топлото посрещане. Към многочленното жури съставено от изтъкнати фолклористи като академик проф. д-р Елена Кутева, Гуна Иванова, Юлия Цанкова, Димитър Манов, Даниел Спасов, Катя Василева и д-р Генчо Генчев – за обективността и високите оценки. Към Вера Блажева – за прецизността, с която води конкурса и за топлото отношение, с които изпращаше на сцена всеки един участник. И не на последно място към целия екип ангажиран с доброто протичане на фестивала. Всички вие доказахте, че когато едно нещо се върши с любов и желание, то задължително е на високо ниво. Спомогнахте магията на българския фолклор да достигне до сърцата на хората. Благодарим, споделиха от ръководството на НЧ „Иван Вазов – 1893” в Първомайци.


Ключови думи
Първомайци Фолклорен извор
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати