Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Веселина Кожухарова представи книгата си „Погледни през рамо“ в Общинската библиотека в Горна Оряховица

  08.04.2022 14:26
Веселина Кожухарова представи книгата си „Погледни през рамо“ в Общинската библиотека в Горна Оряховица

На разходка в отминали времена повежда читателя във втората си книга Веселина Кожухарова.

С нея Кожухарова хвърля поглед през рамо към живота такъв, какъвто се е случил. Така – „Погледни през рамо“, се начира и самата книга, която днес бе представена пред четящи хора в Общинската библиотека в Горна Оряховица. Това всъщност бе и първата същинска среща на автор с неговата публика след отпадането на противоепидемичните мерки. Разговорът с Веселина Кожухарова е и част от Маратона на четенето, който тече в Библиотеката през април.

Веселина пренася във времената още от началото на миналия век чрез разказите на майка си Донка, която през целия си трудов път работи в Детска градина „Сотир Зринов” в Горна Оряховица и се пенсионира като директор на детското заведение, което вече не съществува. Кожухарова запазва духа на времето, макар и разказан на неин си език. Език пъстър, за по-младите вероятно и несъвсем понятен, но носещ онази топлина, която дават спомените за баба и дядо и за години, които няма да се върнат.

Много от главите в книгата завършват с афоризми. „В спомените ми често се появяват картини от детството, от едно друго отминало време. Всичко там всъщност е животът – такъв или онакъв, спокоен или неспокоен, поносим или едва поносим, но това си е нашият живот, запечатан от сетивата и съхранен в образи, чувства и мисли… Не е лошо човек от време на време да поглежда през рамо назад – много е вероятно да види и усети неща, които да осветяват нелекия му път напред. И колко хубаво би било да пазим истината – каквато и да е тя”, пише Веселина Кожурахова в краткото въведение към разказите си за детството на едно момиченце в село Долни Драгойча. Долни Драгойча е родното място на Донка Кожухарова, намира се между Царева ливада и Дряново и все още е живо.

След края на книгата остава любопитството какво ли е станало нататък, сподели Стефан Митев – един от първите читатели на „Погледни през рамо“.

Избрани пасажи прочете самата Веселина Кожухарова, а срещата продължи със спомени на авторката и нейните гости.

В „Погледни през рамо“ има още едно силно горнооряховско присъствие – картините на задната корица са дело на художничката Мариана Гайдарова.

Мариана е и библиотекар в Общинската библиотека и лично приветства Веселина Кожухарова. От името на Литературния круб „Асен Разцветников“ пък Галина Москова връчи на Веселина Кожухарова и Стефан Митев почетни грамоти „Съвременен будител“.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Веселина Кожухарова Погледни през рамо
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати