Сряда, 05 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

Общинската библиотека в Горна Оряховица вече има стерилизатор за книги

  21.12.2021 15:57
Общинската библиотека в Горна Оряховица вече има стерилизатор за книги

Стерилизатор за книги получи Общинската библиотека в Горна Оряховица. Апаратът е на стойност 7 500 лв. Средствата за закупуването му са от общинския бюджет и са гласувани на сесия на Общинския съвет.

Благодарни сме на инж. Добромир Добрев за разбирането и за изключителното съдействие на господин Димитър Николов. Стерилизаторът ще ни бъде от голяма полза, особено сега в условията на ковид. Ако досега профилактиката на книгите отнемаше от 48 до 72 часа, то сега това ще става за минути, обясни главният библиотекар Светлана Гъркова.
Библиотечният стерилизатор използва ултравиолетови лампи, които неутрализират на почти 100% плесени, бактерии, прахови частици, алергени. Монтираният вентилатор разклаща страниците на книгите и така те се обработват по-добре, след което вредните частици се всмукват. Самата обработка може да варира от 30 секунди до 9 минути, в зависимост от замърсяването на книгите.
Освен книгите от текущия книгообмен, със стерилизатора ще се дезинфекцират и изданията от всички хранилища, както и от специалния фонд, където съхраняваме най-ценните си експонати, уточни Светлана Гъркова.
Потокът от читатели в Общинската библиотека не намалява дори и през последния месец, когато бе въведено изискването за зелен сертификат. На ден от там минават между 60 и 80 човека дневно.


Ключови думи
стерилизатор за книги Общинска библиотека - Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати