Сряда, 24 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Във Велико Търново ще обсъждат ролята на политиката на сближаване в Европа и на Балканите

  24.01.2024 14:16
Във Велико Търново ще обсъждат ролята на политиката на сближаване в Европа и на Балканите

Местна конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ ще се състои на 25 януари от 14:00 часа в пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) във Велико Търново. Форумът ще започне от 14:00 часа и ще бъде открит от заместник- областния управител на Велико Търново Валентин Михайлов.

В конференцията ще участват Мариела Цонева - директор на Дирекция „Европейски фондове и програми“ към Община Велико Търново и ръководител на проекта, по който функционира Областният информационен център във Велико Търново, проф. Николай Кънев - заместник-ректор по научноизследователска и художественотворческата дейност към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, доц. Ваня Димитрова - директор на Институт „Научноизследователска и иновационна дейност“ (ИНИИД) към Националния военен университет „Васил Левски“ и доц. Калина Иванова - директор на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново.

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще". Сред целите му са по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, вкл. на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване. По време на конференцията във Велико Търново ще бъдат дискутирани новостите за периода 2021-2027 г. и постигнатите резултати през периода 2014-2020 година.

Началото на поредицата от конференции по проекта бе дадено на 20 декември миналата година в София. В периода до август 2024 г. БТА ще организира дискусии в пресклубовете си в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Самоков, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол, както и трансгранични конференции в Белград, Босилеград, Букурещ, Одрин, Скопие и Солун.

Началото на дискусията за развитието на Северния централен район за планиране беше поставено с регионална конференция в Русе, която се проведе на 16 януари. Местна конференция се състоя в Разград на 23 януари. Предстоят местни конференции също в Силистра и Габрово.


Ключови думи
БТА
Последни
Седмицата
Анкета