Вторник, 02 Май 2023
            
Велико Търново Други

Кръгла маса на тема „…Защото нямаме втори Левски на света!“ организират във Велико Търново

  31.01.2023 09:55
Кръгла маса на тема „…Защото нямаме втори Левски на света!“ организират във Велико Търново

Кръгла маса на тема „…Защото нямаме втори Левски на света!“ ще се състои в пресклуба на БТА във Велико Търново на 1 февруари от 10:00 часа. В дискусията ще участват историци, преподаватели, студенти и курсанти от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ и от Националния военен университет „Васил Левски“. Форумът е част от поредицата национални събития по случай 150 години от безсмъртието на Апостола на свободата.

Нови данни и факти на историческата наука, свързани с делото и живота на Левски, със залавянето му, с неговата идеология и връзките му с неговите съратници (сред които и приятелят му от юношеските години поп Минчо Кънчев, чийто са думите „..Защото нямаме втори Левски на света!“), ще коментират историците проф. Пламен Павлов, председател на Фондация "Васил Левски" и проф. Петко Петков от ВТУ “Св.св. Кирил и Методий“. Възпитанието в патриотични и изконни ценности на бъдещите офицери ще представи полковник о.з. Евгени Пенчев от НВУ „Васил Левски“, обучил 17 випуска офицери във военно дело и почит към българската история. Той ще разкаже и за опита на клуб „Традиция“ във възстановките, свързани с освободителното движение и тяхното значение за представата на днешното поколение за героичните времена.

В дискусията с въпроси и мнения ще участват студенти и курсанти, получили вече базови знания за българската история от този период, но с интерес към продължаващите исторически изследвания по темата.

Организатор на форума е Националният пресклуб на БТА във Велико Търново.


Ключови думи
Васил Левски БТА
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати