Вторник, 12 Мар 2024
            
Горна Оряховица Общество

В деня на свети Спиридон, покровителя на занаятите, Музеят представя изложба на майстора на мозайки Николай Колев

  12.12.2023 16:50
В деня на свети Спиридон, покровителя на занаятите, Музеят представя изложба на майстора на мозайки Николай Колев

Древното изкуство на мозайката представя поредната изложба на Исторически музей – Горна Оряховица със съдействието на самоукия майстор Николай Колев от Правда. Учителят и дългогодишен кмет е посветил близо 30 години на това изкуство, родено в древността и посветено на музите (откъдето идва и самото име). Това е седмата му изложба, като досега е показвал и други произведения, излезли изпод ръцете му, които не знаят покой. Портретите от строителна мозайки, показани днес в Музея, са подготвени за дарение на училищата в Горнооряховско, тъй като изобразяват техните патрони. Всъщност почти всички неща, направени от Колев са дарени и красят кметства, читалища, общини, стадиони дори.

Откриването на изложбата неслучайно е на 12 декември. Това е денят, в който Православната църква почита свети Спиридон, който е покровител на занаятчиите. А Николай Колев е един от тези майстори, които съхраняват стари занаяти в нашата община и един от първите ни партньори, с които направиха емблематичната поредица „Семейни съботи”, разказа директорът на Музея Пламен Мадемов.

Уредникът д-р Искра Николова нахвърли малък словесен портрет на автора, който освен с отдадеността на хобито се, може да се похвали и с половин дузина образования. Първото завършва заедно със съпругата си Пепа Колева, също дългогодишен преподавател, в Учителския институт в Кърджали. После се зареждат „Българска филология” във ВТУ, „Педагогически мениджмънт” в Тракийския университет, „Начална училищна педагогика” в Софийския университет, магистратура по „Съвременна българска лингвистика” отново във ВТУ. Това е засега, но може би не е последното.

Учител по призвание, но с огромно влечение към майсторенето с ръце. Няколко мандата беше и кмет на Правда и точно тогава започна да показва своите неща. В кметския му кабинет се настани Айфелова кула с човешки бой, а започнаха и експериментите с мозайки.

Започва с изработката на гербове – първо на своето село, после и на почти всички селища в общината. Изработил е гербовете на Камено, Бургаско, на побратимените градове на Горна Оряховица в Унгария, Румъния и Турция. Заради герба на Националната футболна асоциация Валентин Михов подари две професионални топки на отбора в Правда. На стадион „Локомотив” също има герб на клуба, направен от Колев. Както и още много училища, читалища и институции имат герб, изработен от майстора.

Първият портрет, направен от него, е на Ботев. Самият той днес благодари на секретаря на НЧ „Иван Вазов” в Първомайци Теодора Миновска, че го е насърчила да работи по портрети. Има направени над 50 мозаечни портрети на кметове, общински съветници и общественици от Правда. Всички те са показвани в една от предишните му изложби. Правил е икони от мозайка – подарък за църквата „Св. Димитър” и за НЧ „Звезда 1905” в Правда.

„Не е много сложно, но трябва търпение”, обяснява майсторът в кратък филм, подготвен от екипа на Музея, в който показва процеса на работа. Филмът бе показан при откриването на изложбата, преди майсторът да благодари на всички, уважили труда му. Имаше и подаръци – портретни скици, за някои от гостите, с които го свързва дългогодишно приятелство. Както и кетъринг от младите майстори на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” – училището, което Колев е завършил навремето.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Николай Колев Исторически музей Горна Оряховица мозайки
Последни
Седмицата
Анкета