Петък, 14 Апр 2023
            
Горна Оряховица Общество

С разказ за старите градски часовници започва новата рубрика на Историческия музей в Горна Оряховица „Пазители на времето”

  13.01.2023 10:32
С разказ за старите градски часовници започва новата рубрика на Историческия музей в Горна Оряховица „Пазители на времето”

Нова фейсбук рубрика „Пазители на времето” започва Историческият музей в Горна Оряховица. Поредицата е част от дейностите, с които Музеят отбелязва своята 60-та годишнина. Всеки месец музейните работници ще разказват по една кратка история за интересни събития, личности и артефакти, разкриващи елементи от историята на Горна Оряховица и околностите.

Пътуването назад във времето започва с историите на старите градски часовници. Сведенията са твърде оскъдни, но авторите на филма са се постарали да издирят всичко, което хвърля някаква светлина върху машините, отмерващи времето. В центъра на разказа е старата часовникова кула, която до 70-те години на миналия век е била един от символите на Горна Оряховица и любима тема на картичките от града.

Няма категорични сведения кога е вдигната кулата и кога е сложен часовникът, но от приписка на венециански търговец се знае, че през 1872 г. е доставил дървен материал и часовников механизъм. Арабски текст от 1814 г. пък казва, че часовниковата кула вече отмерва времето в града. Тя преживява много перипетии и природни бедствия, рухва неведнъж, но винаги е възстановявана. До 70-те години на XX век, когато е изграден новият център и часовниковата кула изчезва окончателно от градския пейзаж.

Филмът разказва и за гаровия часовник, чийто механизъм се пази в Музея, за часовника на Халите и този на Панорамата, който беше третият електронен часовник в България.

Автор на текста е фондохранителят д-р Искра Николова, а монтажът е на Александра Маринова.

Следващият епизод от поредицата, който ще излезе през февруари, ще разказва за старите любовни писма и картички, съхранявани в Музея.

Заедно с виртуалните разходки из миналото, Музеят се готви и за голяма изложба през март, в която ще покаже откритията, направени от археолозите в последните три години на крепостта Ряховец.

Линк към филма: https://www.facebook.com/muzei.gorna/videos/506163814730549


Ключови думи
Исторически музей Горна Оряховица Пазители на времето
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати