Вторник, 30 Май 2023
            
Горна Оряховица Общество

Безплатен вход и снимка с Горнооряховското бойно знаме за всички посетители предоставя Историческият музей на 3 март

  27.02.2023 10:14
Безплатен вход и снимка с Горнооряховското бойно знаме за всички посетители предоставя Историческият музей на 3 март

На Националния празник 3-ти март входът за всички посетители на Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде безплатен. Работното време на музея ще бъде от 10.00 до 16.00 часа. Желаещите ще могат да разгледат постоянните експозиции на музея и да се запознаят с участието на горнооряховчани в националноосвободителните борби на България.

На празничния ден, по повод 145-годишнината от Освобождението на България, специална възможност ще бъде предоставена на всеки един от посетителите – да се снима с копие на Горнооряховското бойно знаме.

Знамето е ушито за горнооряховските въстаници през 1876 г. от Вангели Язаджиева (сестра на Елена Грънчарова) и братовчедките им Замфири Язаджиева и Зойка Обрешкова. Пленено заедно с въстаниците, то е открито през 1877 г. от отряда на генерал Гурко и е връчено на IV-та опълченска дружина. Така горнооряховската светиня става единственото знаме, създадено в България, което участва в героичните сражения от Освободителната война и развявано в кръвопролитните боеве при Шипка и Шейново!            На 6 септември 1885 г. II-ра Пловдивска дружина носи знамето от Горна Оряховица по време на Съединението между Княжество България и Източна Румелия. През есента на същата година заедно с него се сражава в последвалата Сръбско-българска война.

На 3 март безплатен ще бъде и входът за всички желаещи да посетят експозицията на Етнографския музей в Долна Оряховица. Работното време за посетители ще бъде също от 10.00 до 16.00 часа.

За справки и допълнителна информация – тел. 0877723738.


Ключови думи
Исторически музей Горна Оряховица 3 март
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати