Петък, 03 Фев 2023
            
Горна Оряховица Общество

Започват археологически издирвания в землището на Първомайци и Долна Оряховица

  04.11.2022 15:39
Започват археологически издирвания в землището на  Първомайци и Долна Оряховица

В началото на следващата седмица започват теренни археологически издирвания в землищата на Първомайци и Долна Оряховица. Те са финансирани от Министерство на културата след успешно защитен проект на Исторически музей - Горна Оряховица и ще продължат до края на месец ноември. Научен ръководител на проучването е Мая Иванова от ИМ – Горна Оряховица със заместник–ръководител Илиян Петракиев от РИМ – В. Търново. В издирванията ще участват студенти от специалност „Археология“ от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и ученици от Горна Оряховица и Долна Оряховица като част от традиционната Археологическа школа.

Издирванията ще продължат проучванията от периода 2017-2019 г., извършени на територията на община Горна Оряховица във връзка с актуализиране на Автоматизирана информационна система „Археологическа карта на България” (АИС АКБ). Те са съществени чрез системно проучване като се документира покритата територия с полигони. Обходена е една значителна територия в западната част на Горна Оряховица и около крепостта Ряховец. Резултатите са обработени в обща GIS-база данни. Локализирани са обекти, сред които преобладават тези от тракийската, римската и средновековната епоха.

Продължаването на издирванията в непроучени участъци, северно от средновековна крепост Ряховец ще позволи допълването на данните в АИС АКБ за района като даде информация за съществуващите археологически обекти и тяхната застрашеност от иманярски, селскостопански или ерозионни процеси.


Ключови думи
теренни археологически проучвания Мая Иванова Исторически музей Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати