Понеделник, 26 Фев 2024
            
Велико Търново Други

Двама тежко болни са извозени с техника на РДПБЗН, във всички общини на областта има селища без ток

  27.11.2023 17:25
Двама тежко болни са извозени с техника на РДПБЗН, във всички общини на областта има селища без ток

Двама тежко болни от селата Горна Липница и Стефан Стамболово бяха извозени до лечебни заведения с помощта на тежка техника на РДПБЗН, съобщи областният управител Ивайло Здравков. Заради усложнената зимна обстановка мъж от Стефан Стамболово е транспортиран с тежко проходим трактор до Спешния център в Полски Тръмбеш, където е прегледан и е насочен за хоспитализация в болницата в Горна Оряховица.

С помощта на верижната машина „Амфибия“ жена от Долна Липница е извозена до болницата в Павликени, където й е била указана лекарска помощ.

Продължава разчистването на Републиканския път I - V за Русе като в момента екипи на областно пътно управление и пътно поддържащите фирми режат падналите дървета преди Самоводене и по отсечката Поликраище – Крушето. Този пътен участък е приоритет, за да осигури и нормалното преминаване на над 100 ТИР-а, които са на границата в Русе, уточни областният управител. Той допълни, че на разположение на Областния кризисен щаб е техниката и личния състав на Държавните горски стопанства „Болярка“ и Горна Оряховица, като с помощта на последното се разчистват падналите дървета в Лясковец и Стражица.

Освен че посети на място по-невралгичните точки в областта, Ивайло Здравков проведе поредица от телефонни разговори с кметовете на десетте общини. Те го информират ежечасно за ситуацията.

Кметът на Лясковец Васил Христов е направил организация, така че пътят до Петропавлоския манастир да бъде изчистен. Очаква се подобна реакция и от община Велико Търново, така че в този участък да се направи връзка между двете общини. Без електричество в община Лясковец все още са селата Козаревец и Добри дял, а 28 ноември ще бъде нормален учебен ден в цялата община.

В Свищовско до края на деня ще бъде възстановено електричеството в населените места. Утре учебният процес ще бъде подновен. Работи се усилено по разчистване на общинската пътна мрежа.

В община Сухиндол ще бъде обявено частично бедствено положение, тъй като в населените места няма да има електричество поне още два дни. Учебният процес в града ще бъде подновен от утре. Разчиства се четвъртокласната пътна мрежа от паднали дървета. По селата започва организация за доставка на вода и храна чрез кметските наместници. Бедстващи хора няма, в Дома за хора с деменция в Горско косово се осъществява захранване с генератор, за да има отопление. Очаква се да бъде доставен и агрегат за локално осветление. Храната там ще се доставя с коли на общината. Учебни занятия ще има само в общинския център.

В Павликени екипи вадят заседнали автомобили по пътя за Свищов и на разклона за Патреш и Батак, и в участъка Дъскот – Паскалевец с помощта на роторен снегорин. Утре ще се възобновят учебните занятия.

В община Полски Тръмбеш без ток са селата Каранци, Орловец, Раданово, Петко Каравелово и Куцина, но се очаква захранването да бъде възстановено до часове. В село Стефан Стамболово е обявено частично бедствено положение, тъй като населеното място все още е блокирано от 50 см. снегонавявания, но се чисти усилено. Надеждите са до няколко часа да се освободи поне едната посока за движение.

В община Горна Оряховица е възстановено електричеството в селата Първомайци и Поликраище, частично в Долна Оряховица, очаква се и в Драганово повредите да бъдат отстранени. Най-сериозно е положението в Стрелец и Паисий. В общината няма непроходими пътища, главните улици са изчистени, работи са по второстепенните. Заради многото надвиснали клони е обявено частично бедствено положение. Утре ще бъде възстановен учебният процес.

В община Стражица – до кая на деня в 80 % от населените места ще имат електроподаване, но без ток поне до утре вечерта ще останат Лозен и Виноград. Пътищата в общината са отворени, бедстващи хора няма, а в населените места е доставен хляб.

В Община Златарица без ток към момента са селата Разсоха, Шивачево, Калайджи и част от града, но се работи по отстраняване на авариите. Пътната мрежа е почистена навсякъде и утре ще е нормален учебен ден,

В община Елена най-сериозни са проблемите в района на село Беброво. Екипи опесъчават общинския център и утре ще има нормален учебен процес.

В община Велико Търново все още трудно достъпни са пътищата към Нацовци, Големани, Габровци, Войнежа, Въглевци и Ветренци, но се разчистват. Има и няколко населени места без електричество.


Ключови думи
областен управител Велико Търново сняг
Последни
Седмицата
Анкета