Петък, 02 Фев 2024
            
Лясковец Местни избори 2023

Васил Христов, кандидат за кмет от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“: Има надежда, има смисъл – гласувайте за Лясковец!

  03.11.2023 12:15
Васил Христов, кандидат за кмет от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“:  Има надежда, има смисъл – гласувайте за Лясковец!

1879 гласа, или 36.05%, получи на I тур на местните избори в Лясковец кандидат-кметът от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ Васил Христов. С този резултат на 5 ноември Христов се изправя на балотаж срещу независимия, подкрепен от ГЕРБ Антонио Кръстев. Кръстев бе предпочетен от 1719 души, или 32.98%.

На финалната права на предизборната кампания Васил Христов коментира резултатите, анализира и най-вече благодари на всички, които искат ново начало за Лясковец.

-Първи сте на I тур, г-н Христов. Как разчитате така постигнатите резултати?

-Позволете ми първо отново да благодаря на всички, които подкрепиха мен и кандидатите ни в цялата община и да им кажа, че са смели и достойни хора. Тези смели и достойни хора показаха, че гражданското общество в Лясковско се пробужда и повече не може да търпи от същото.

Това сочи анализът ни – има надежда общината да излезе от безвремието, в което тъне през последните години. Гласувалите с №51 за кандидатите на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ върнаха тази надежда. Надявам се да го направят и на 5 ноември и с гласа си отново да поискат по-уредена градска среда, осветени и чисти улици без дупки и бездомни животни, безопасност, по-богат културен живот и всички онези неща, които ще направят поне бита им по-добър. Без да искам да се бъркам в делата на останалите партии, ще си позволя да изкажа уважението си и към техните избиратели, които също казаха достатъчно на досегашния модел на управление в Лясковец. Уважението ми е към всички, които послушаха вътрешното си убеждение и му се довериха, че повече така не може.

-Бърз поглед върху протоколите от секционните комисии показва, че подкрепата за Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ е по-голяма в селата. Как да си обясним този факт?

-Страхът е обяснението. Общинската администрация е в града, там са семействата й, приятелският кръг. И когато тръгнеш по веригата да насаждаш страх от уволнения например, нормално е хората да се притеснят. Вече съм го споделял, ще го споделя пак – тези страхове са напълно неоснователни. Знам колко неуместно ще прозвучи, преди гласоподавателите да са казали последната си дума, но ако стана кмет, репресии няма да има. Кой трезвомислещ ръководител в която и да е сфера би сменил съвестен и отдаден на работата си служител? В частната или в държавната сфера за работното си място могат да се притесняват само тези, които ходят на работа само за да отбият номера.

За съжаление през голяма част от кампанията трябваше да оборваме напълно несъстоятелни твърдения на основните ни опоненти. Вместо да разясняваме идеите си, се налагаше да убеждаваме хората, че няма от какво да се страхуват. Или другото – нападаха ни, че, извинете за подбора ми на дума, но това е цитат – много плюем по конкурентите си. Това категорично не е вярно. Жалко за този, който смята, че умерената критика е плюене. Когато слонът е в стаята и го посочиш, плюене ли е, или посочване на очевидното? Не ми отговаряйте.

Вярвам, че бяхме разбирани правилно от хората, на които им е дошло до гуша да бъдат мачкани.  

-Отворихте темата за другите политически формации в Лясковец. Знакови лица от местната политика застанаха зад кандидатурата Ви. Така не се ли подменя вота на техните избиратели?

-Напротив, така се дава по-голяма представителност на вота на техните избиратели. Смятам, че с подкрепата си подкрепилите ме продължават да защитават позициите на избирателите си срещу досегашното управление на Лясковец. Благодаря на колегите, че припознаха в мое лице обединяваща фигура. По волята на лясковчани аз стигнах до балотажа и моя е отговорността да доведа нещата до край. В името на тези, които не искат градът и общината ни да продължат да са сред замиращите.

Вижте, не разчитам на механично преливане на гласове, а на подкрепа от хората, на които градът им е мил и които искат той да има бъдеще. От колкото повече различни политически формации са тези хора, толкова по-ясен ще е знакът, че е време за промяна. Надявам се в неделя да излязат да гласуват и хора, които не са го правили през последните няколко мандата, защото не са виждали смисъл. Обръщам се към тях – има надежда, има смисъл, излезте и гласувайте, за да победи Лясковец. Начинът е с №51 за кандидатите на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“.

-Срещнахте силна подкрепа от лясковчани, но не се мина и без удари под кръста. Така ли трябва да се прави политика, г-н Христов?

-Разбира се, че не. Избирателят се отвращава и така на балотажа гласуващите под строй са повече от тези, които искат промяна на 16-годишния управленски модел. Няма да влезем в този сценарий. Ще се придържаме към правилата на правовата държава и ще спечелим тези избори честно, с дълг, чест и отговорност.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Васил Христов
Последни
Седмицата
Анкета