Петък, 02 Фев 2024
            
Велико Търново Други

Областният управител провери на място процеса по загробване на заболели от птичи грип кокошки

  02.11.2023 11:39
Областният управител провери на място процеса по загробване на заболели от птичи грип кокошки

Областният управител Ивайло Здравков провери на място процеса по загробване на заболелите от инфлуенца кокошки носачки от птицефермата край град Дебелец.

Той, заедно с директора на Областната дирекция на БАБХ д-р Станимир Спасов, посети терена на старото сметище край град Дебелец и се увери, че мерките по ликвидиране на огнището на птичи грип вървят по график и при строг епидемичен контрол.

Към момента повече от половината заболели птици са умъртвени и загробени, информира д-р Спасов и уточни, че става дума за над 240 00 кокошки или над 350 тона. Успоредно с това в специално изкопаните за целта траншеи на старото сметище на Дебелец се заравя и торовата основа. Последно в този процес ще бъдат загробени яйцата и фуражите, тъй като при тях няма опасност да се развалят и съответно да провокират неприятни миризми.

„Надявам се до края на седмицата да приключим с умъртвяването и загробването, което не ни създава проблеми. Траншеите са изкопани, някой от тях са с 3 метра дълбочина, а други с 6 метра“, коментира д-р Спасов. И допълни, че по-трудоемката дейност в целия процес е улавянето на птиците и изнасянето им извън халетата на птицефермата, но и той върви по график.

Припомняме, че загробването на заболелите птици става на терен от 2,5 дка, разположен на 3 км от град Дебелец на т. нар. старо сметище.

„Благодаря на областния управител за намесата да изберем най-подходящите за тази цел терени“, каза още д-р Спасов. А областният управител уточни, че до тях не се минава през населено място, наоколо няма промишлени предприятия, а пътят се дезинфекцира посредством трактор, така че да няма опасност за хора и животни. Теренът на старото сметище е рекултивиран и не се използва, а почвата му е доста скалиста. Това в известна степен прави работата по изкопаване на траншеите малко по-трудна, но от друга страна е добре, тъй като земята е водонепропусклива и при евентуални дъждове няма да се образува кална настилка, коментира Ивайло Здравков.

Областният управител и директорът на ОД на БАБХ посетиха и птицефермата, където бе установено огнището на инфлуенца. Двамата се увериха, че контролът на дезинфекция на портала е изключително строг.

„На този етап мерките по ликвидиране на огнището се движат според поетия ангажимент“, каза Здравков.

В процеса са ангажирани над 100 човека. Прави се и пробонабиране от останалите десет птицеферми, които са разположени в двете охраняеми зони – съответно на три и десет километра от огнището. Към момента не са установени положителни проби, а опасност за хората няма.


Ключови думи
птичи грип Дебелец
Последни
Седмицата
Анкета