Четвъртък, 18 Яну 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Тома Биков: Приветствам и ще подкрепям кметове, които инвестират в култура

  19.10.2023 19:13
Тома Биков: Приветствам и ще подкрепям кметове, които инвестират в култура

Приветствам кметове и общински ръководства, които инвестират в култура. Те могат да разчитат на моята помощ и съдействие. Такъв кмет е инж. Добромир Добрев, с който днес разговаряхме за перипетиите, през които минават общините, за да поддържат своите културни обекти, каза председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Тома Биков.

Заедно с колегата си – народният представител от Горна Оряховица Димитър Николов, Тома Биков разгледа новия Летен театър. Съоръжението определено впечатли госта, който веднага започна да дава идеи как то да бъде изпълнено с живот. Гид в обиколката му беше инж. Добромир Добрев, който се възползва от случая да постави и актуални проблеми, които стоят пред общините в сферата на културата.

Тежката бюрократична машина не позволи на Горна Оряховица да кандидатства за финансиране на някакви по-сериозни дейности по крепостта Ряховец. Проблемът е в скъсаната връзка между отделните министерства. В последните години Министерството на културата финансира разкопки, но няма средства за консервация. А имаше възможност да се направи голям проект, който да социализира Ряховец и да го направи туристическа атракция. Инж. Добрев представи и уникалната Археологическа школа, в която ученици учат занаята на археолозите и учат историята на своя край на място.

Двамата разговаряха и за Историческия музей, който не е сред тези, финансирани като делегирана държавна дейност и това ограничава дейността му. Трудно е за общините да издържат своите културни институции, но те са важни за нас и ние не можем да ги изоставим, обобщи инж. Добрев.

Изключително се радвам, че има общински ръководства, които мислят за културата. И то не само да осигурят заплати на работещите, но и да строят, да развиват нови дейности. Имате пълната ми подкрепа и ще съдействам с каквото мога. А това прекрасно съоръжение непременно трябва да рекламирате повече и да го изпълните с живот. Убеден съм, че тук ще има много представления и концерти следващата година. Инвестицията в култура е инвестиция в бъдещето. Човек, който потребява културен продукт, става и по-добър гражданин. Отнася се с повече уважение към средата около себе си, каза Биков.

Държавата преминава през период на безвремие, но той все някога ще свърши. Първата стъпка към нормализирането на политическия живот трябва да направим на 29 октомври. Нуждаем се ГЕРБ да затвърди своите силни позиции в местната власт. Това е база за установяване на устойчива и стабилна власт в държавата. Надявам се кметове като инж. Добромир Добрев да получат подкрепата на своите съграждани, защото е видно какво са направили през години, каза още Тома Биков.

Инж. Добромир Добрев и кандидатите на ГЕРБ са с №7 в бюлетините.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Тома Биков Летен театър Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета