Сряда, 17 Яну 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Инж. Петя Богданова: Едва ли има друга община, в която да се инвестират толкова средства и грижа за спорта

  18.10.2023 13:43
Инж. Петя Богданова: Едва ли има друга община, в която да се инвестират толкова средства и грижа за спорта

Преди 12 години инж. Добромир Добрев обяви, че спортът ще е приоритет на неговото управление и изпълнява този ангажимент през трите си мандата досега. Едва ли има друга община, в която да се инвестират толкова средства – над 1,5 милиона годишно, да се ремонтира, да се строи и да се създават условия за спорт. Затова нямам никакви съмнения кой е най-добрият кандидат в тази кампания. Човекът, който ще продължи да се грижи за детско-юношеския спорт е точно Добромир Добрев, смята инж. Петя Богданова – управител на Общинско предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви”.

За тези 12 години по-голямата част от спортните съоръжения бяха обновени и основно ремонтирани. Изградени бяха и напълно нови спортни площадки в парковете в Горна Оряховица и в населените места.

В парк „Николай Панайотов” се изгради многофункционална спортна площадка и игрище за тенис на корт.

Направен бе основен ремонт на стадион „Локомотив” с ново тревно покритие, дренажна и поливна системи. Възстанови се осветлението на стадиона. Дострои се козирката и съоръжението вече отговаря на стандартите на БФС за професионален футбол.

Бяха газифицирани помещенията на самия стадион и старите съблекални, ползвани от Детско-юношеската школа.

Направен бе основен ремонт на залата по канадска борба. А през 2019 г. се изгради зала по бокс.

Миналата година бе подменена напълно отоплителната система в целия комплекс „Никола Петров”.

През 2021 г. започна строеж на ново изкуствено игрище. То бе открито в началото на 2023 г. и вече е целодневно заето с тренировките на Детско-юношеската школа на ОФК „Локомотив”.

Тази година започна основен ремонт на Залата по акробатика. На практика тя ще бъде напълно обновена. Предстои откриване следващия месец.

Това са само по-големите неща, направени за спортната база. В тях са инвестирани милиони левове – както от програми, така и собствено финансиране на Общината, уточнява Петя Богданова.

В същото време Общината обезпечава напълно работата на спортните клубове. Те не плащат наем за базата, която ползват. Всички разходи за отопление, осветление, почистване, поддръжка се поемат от общинския бюджет.

Отделно Общината финансира клубовете, които развиват детски и юношески спорт и средствата се разпределят по Наредба, приета от ОбС.

По програма за насърчаване на даровитите деца медалистите от държавни, балкански, европейски и световни шампионати получават стипендии.

Подкрепа получават и състезателите от Горна Оряховица, участващи в големи спортни форуми и представящи на тях Горна Оряховица и България.

Спортната база в Горна Оряховица е предпочитана от много федерации. Ежегодно тук се провеждат над 90 състезания, от които над 30 са от календарите на федерациите. Ежегодно си провеждат държавните първенства в зала „Никола Петров” федерацията по борба, по бокс, спортна акробатика, хандбал, тенис на маса.

Всичко това доведе до обявяването на Горна Оряховица за Европейски град на спорта през 2021 г., напомня Петя Богданова. Тогава се направи за първи път спортен календар, в който се включиха традиционни събития за Горна Оряховица и нови мероприятия, насочени към семейството. Събития като скаутски лагер „Ряховец”, ориентирането „Намери ключа на Горна Оряховица”, зумба фестивал, велопоход, Спартакиада на детските градини, станаха толкова популярни, че се превърнаха в традиция и се организират ежегодно при все по-голям интерес.

Инж. Добрев винаги е настоявал Общината да се ангажира повече със спорта за деца и в увличането на цялото семейство в спортни занимания. Това е и моето лично отношение към спорта – той трябва да е здраве, трябва да възпитава характери, да създава дисциплина. И не на последно място да сплотява семействата. Тази политика всъщност се одобрява и от повечето родители, които оценяват създадените възможности за спорт за децата им, коментира още инж. Богданова.

В момента в Горна Оряховица има над 3000 деца, които спортуват в повече от 20 вида спорт, развиван от близо 30 клуба.

Проблемът ни вече е, че базата ни става малка за толкова много спортуващи. Затова приветствам, че в програмата на инж. Добрев е заложено като приоритет изграждане на нова спортна зала. Познавам Добромир Добрев като енергичен, борбен и последователен човек. Сигурна съм, че когато си постави една цел, той ще намери средства и път, за да я постигне. Вярвам, че спортните хора ще го подкрепят, за да реализира и тази своя цел – нова зала, повече спорт за деца и юноши и за целите семейства, обобщава инж. Петя Богданова.

Инж. Добромир Добрев и кандидатите на ГЕРБ са с №7 в бюлетините.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Петя Богданова спорт Горна Оряховица ГЕРБ
Последни
Седмицата
Анкета