Петък, 12 Яну 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Анелия Димитрова от „Български възход”: Много проблеми могат да се решат, ако има по-добра комуникация между гражданите и Общината

  13.10.2023 09:37
Анелия Димитрова от „Български възход”: Много проблеми могат да се решат, ако има по-добра комуникация между гражданите и Общината

Петата в листата на „Български възход” Анелия Димитрова влиза в политиката с идеята да бъде посредник между гражданите и местната власт. „Един от големите ни проблеми в момента е, че няма комуникация. Хората се чувстват изолирани и пренебрегвани от своите управници. Качеството ни на живот невинаги зависи от големи инвестиции, понякога малки неща могат да ни направят доволни. Но затова трябва да има диалог, властта трябва да чува и да разговаря с гражданите“, смята Анелия.

Анелия Димитрова идва в Горна Оряховица като съвсем малко дете и за нея това е родният град. В началото на новия век, както много други горнооряховчани, и тя решава да пробва късмета си в чужбина. Повече от 15 години е била навън, опитвайки да намери своето място в различни държави и в различни сфери. Винаги е работила с хора, защото това ѝ харесва, а и умението да общува е силната ѝ страна. „Точно хората ме научиха да слушам и да решавам проблеми. Упорита съм и заплетените казуси не ме плашат. Хората често ми споделят и търсят съвет, а това ме научи колко е важно вниманието към отделния човек”, споделя Анелия.

Преди 6 години решава, че мястото ѝ е у дома и се връща в своя град, за да опита да направи свой бизнес тук. Създава Лазерен център „А”, който само за няколко години се превърна в най-модерния салон за красота в областта. И това се случи, въпреки пандемията и ограниченията, които силно удариха по малкия бизнес. Заедно с нея в салона работят и двете й пораснали деца. Анелия има син и дъщеря. Заради малкия си внук пък все повече се вълнува от възможностите, които градът предоставя на децата.

„Когато се завърнах в Горна Оряховица, видях голяма промяна, но не за добро. Първо – хората ги нямаше. Вероятно много като мен са излезли навън, но не са се върнали. След това Горна Оряховица сякаш беше изгубила своя облик. Няма нищо лошо в това да има нови сгради, напротив, много е хубаво. Но един град трябва да има някакъв стил, подредба, да има някакви стандарти. При нас всичко е някак нахвърляно, всяко за себе си. Погледнете само на какво прилича около Автогарата. Какво да кажа за квартала до Болницата, където съм живяла? Там беше уютно и спокойно, сега този домашен дух е загубен. Все пак трябва да кажа, че имаше и добри промени. Много ми хареса новия парк в квартал „Пролет”. Но това беше преди 6 години. Сега е толкова занемарен и неподдържан, че чак ме хваща яд. Не е достатъчно само да направиш нещо хубаво, трябва и да се поддържа. Необходим е контрол. Каквато и система за сметопочистване да измислят, ако няма елементарен контрол как се изпълнява, няма да ни е чисто. Да не говорим, че и системата ни не е добра. Къде например да си изхвърли човек счупено стъкло от прозорец? Няма къде, затова човекът го оставя до контейнера. Друг оставя счупена табуретка, трети нещо друго и малко по малко става сметище”, споделя Анелия.

Никога досега тя не се е занимавала с политика и дълго мислила, когато получила поканата от „Български възход”. Прочела програмата поне 20 пъти и разговаряла много с колегите от листата. Приела, след като се убедила, че това са хора, които имат сериозни намерения да променят града.

„Има много малки неща, които могат да се направят, за да се чувстват хората по-добре в своя град. Тук дори не поставям въпроса за улици и тротоари, които са ужасни. Но за тях трябват много средства. Говоря за една съвсем проста връзка между гражданите и общината, която е скъсана. Миналата година видях да сменят пейките в парка и написах молба до Общината, ако е възможно, да сложат една-две в нашия квартал, за да има къде да се събират възрастните хора. Никакъв отговор не получих. А си мисля, че е редно да ми отговорят, дори за да ми кажат „не”. След това ми се наложи да звъня безуспешно на няколко телефона, търсейки кой да изхвърли една умряла котка от тротоара. Проблемът се реши, но аз така и не открих къде трябва да звънна, ако има подобен случай. Това не е нормалният начин за общуване между администрацията и гражданите. Не е нормално да пишем във фейсбук или да търсим връзки, за да бъдат свършени някакви елементарни неща. Виждам своята мисия като общински съветник именно в това да се накара администрацията да бъде по-отворена. Да се създаде отговорна система за приемане на сигнали. И тези сигнали да не потъват някъде, а да се реагира веднага. Както Общината трябва да контролира своите предприятия и фирмите, извършващи комунални дейности, така и Общинският съвет трябва да контролира администрацията и да я принуждава да бъде такава, каквато гражданите очакват”, смята Анелия Димитрова.

„Български възход” е с №20 в бюлетините, а Анелия Димитрова с преференция 105.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Български възход Анелия Димитрова Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета