Събота, 09 Дек 2023
            
Велико Търново Общество

Музеят във Велико Търново се включва в Европейски дни на наследството 2023

  12.09.2023 09:59
Музеят във Велико Търново се включва в Европейски дни на наследството 2023

На 16 и 17 септември 2023 г. Регионалният исторически музей във Велико Търново ще се включи в Европейските дни на наследството под надслов „Европа, общо наследство“.

В събота, 16 септември, отворен за свободни посещения ще е музей „Сарафкина къша“, а от 10,00 до 13,00 ч. за малките посетители ще има работилница за везба и плъстене – „Тъкани и шевици – красота, която радва душата“. Традиционните занаяти ще бъдат представени от Ивелина Митева – майстор по везбарство, член на клуб по битова култура  към Народно читалище „Надежда 1869“ и Яни Митев – представител на младото поколение везбари.

Участниците в работилницата ще се включват в сухо плъстене на жива вълна и ще се запознаят с българска бродерия по мотиви от експонати на Регионален исторически музей – Велико Търново. Всеки ще има възможност да изработи собствен сувенир, за спомен от досега си с живото наследство.

Същия ден по предварителна заявка ще може безплатно да се посети и Исторически музей -Килифарево, където чрез богат документален, снимков и веществен материал се представя най-ранната и средновековна история, епохата на османското владичество и Възраждането, материалната и духовна култура на местното население.

На 17 септември, неделя, от 9,00 до 17,30 часа отворен за безплатни посещения ще е музей „Констанцалиева къща“ в Арбанаси, в който е представен арбанашкия бит от края на XVII век

Всяка година през септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в дните на наследството – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 200 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят.


Ключови думи
Европейски дни на наследството