Понеделник, 27 Nov 2023
            
Култура

Музеи в областта отварят врати за безплатни посещения за Европейските дни на наследството

  28.08.2023 14:10
Музеи в областта отварят врати за безплатни посещения за Европейските дни на наследството

С поредица от събития културни институции в област Велико Търново ще се включат в Европейските дни на наследството (ЕДН) 2023. Календарът за цялата страна е изготвен от Министерството на културата като национален координатор по провеждане на ЕДН у нас, съвместно с общинските администрации, които от години активно съдействат за популяризирането на богатото културно наследство на регионите и страната.  

Десетки творчески работилници, арт ателиета, пърформанси, фестивали, възстановки, концерти, беседи, литературни четения, лекции, кръгли маси, детски образователни програми и др. ще се проведат през месец септември в 60 общини на територията на цялата страна. Домакините на тези събития - музеи, библиотеки, етнографски комплекси, читалища, галерии, културни и природни обекти, ще осигурят свободен вход за гостите си на 16 и 17 септември 2023 г.  

В област Велико Търново в тази част от календара се включва „Констанцалиевата къща“, която на 17 септември ще е отворена за безплатни посещения. Гостите ще могат да се запознаят с арбанашкия бит от XVII век. Ден по-рано – на 16 септември, в Историческия музей в Килифарево чрез богат документален, снимков и веществен материал посетителите ще научат за най-ранната и средновековна история, епохата на османското владичество и Възраждането, материалната и духовна култура на населението на Килифарево и района. Нужно е обаче посещението да се заяви предварително. Също на 16 септември свободен ще е достъпът и до Историческия музей в Горна Оряховица, Музея на гурбетчийското градинарство в Лясковец, до обектите на Музея на Възраждането в Елена, където инициативата ще тече и на 17 септември.

С над 200 събития в цялата страна България за пореден път ще се включи в инициативата Европейски дни на наследството (ЕДН) под надслов „Европа, общо наследство“.           

Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в ЕДН - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят. В продължение на вече повече от 25 години ЕДН събират хора от страните в Европа като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи.


Ключови думи
Европейски дни на наследството
Последни
Седмицата
Анкета