Неделя, 10 Дек 2023
            
Горна Оряховица Общество

В последното си заседание за мандат 2019-2023 ОбС в Горна Оряховица ще приеме бюджет и ще определи кметовете по време на предизборната кампания

  10.09.2023 12:29
В последното си заседание за мандат 2019-2023 ОбС в Горна Оряховица ще приеме бюджет и ще определи кметовете по време на предизборната кампания

Последното редовно заседание за мандат 2019 – 2023 на Общинския съвет в Горна Оряховица ще е на 12 септември от 9 часа. Преди да се разделят и втурнат в кампания за следващия мандат общинските съветници трябва да вземат няколко много важни решения.

Първа точка в дневния ред е приемането на Бюджет 2023. Куриозно е, но основния финансов документ на Общината ще се приеме към края на третото тримесечие на годината. Но това е следствие на приемането на държавен бюджет за годината в последния ден на юли.

Рамката на Бюджет 2023 е 56,283 милиона лева, от които 35,797 млн. лв. са държавна субсидия, 20,465 млн. лв. са приходи ма местни дейности, като тук се включват не само приходите от местни данъци и такси, но и средствата по проекти. С преходния остатък и други приходи се преминава 56 милиона лева.

След бюджета съветниците ще трябва да одобрят и сумата за дофинансиране на маломерните паралелки в общинските училища. И тази година в 5 училища ще има по-малко от 80 ученици, което означава задължително дофинансиране. За четири месеца от 1 септември до края на 2023 г. са необходими 62 253 лв. за допълнително финансиране на училищата с недостиг на ученици.

И третото важно решение в края на мандата е да се определят хората, които ще ръководят общината по време на предизборната кампания, в която почти всички настоящи кметове ще се борят за нов мандат.

Деница Коева е предложена за временно изпълняващ длъжността кмет на общината, докато инж. Добромир Добрев се опитва да си осигури четвърти мандат.

В останалите селища също са предложени само жени, така че за пореден път по време на изборите общината ще е женско царство.

Временен кмет няма да има в Драганово, тъй като сегашният няма да се кандидатира за нов мандат. Останалите са обявили намеренията си да участват в изборите. Техните правомощия ще бъдат прекратени с регистрацията им в Общинската избирателна комисия и мястото им ще заемат колежките им – специалисти в кметствата.


Ключови думи
Общински съвет Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета