Понеделник, 20 Мар 2023
            
Горна Оряховица Политика

Даниел Костадинов: Ограничаването до два мандата за всяка изборна длъжност може да реши политическата криза

  19.12.2022 10:35
Даниел Костадинов: Ограничаването до два мандата за всяка изборна длъжност може да реши политическата криза

Едно просто решение за излизане от политическата криза предлага председателят на Общинския съвет в Горна Оряховица Даниел Костадинов. Достатъчно е да се въведе законово ограничение за броя на мандатите. Както президентът има право само на два мандата, така трябва да бъдат и депутатите, общинските съветници, кметовете. Ето, завъртени сме в омагьосания кръг на избори след избори, двумесечен парламент след двумесечен парламент. Ако имаше ограничение в мандатите, законодателите щяха да имат едно на ум и да седнат да говорят за политики, а не да гласуват на инат за и против една или друга партия, смята Костадинов.

От собствения си опит знам, че след 8-10 години човек вече не може да бъде полезен на една и съща длъжност. Настъпва умора, влизаш в рутина и със сигурност нямаш този ентусиазъм, който си имал в първите години. Да не говорим, че на хората им омръзваш и дори те намразват. Мнозина го усещат, но малко са хората, готови да се разделят доброволно с поста, който са си извоювали. Човек трудно се разделя с престижа и възможностите. Така че трябва да има законово ограничение, за да не се изкушава разумният да остава безкрайно на власт и да не се позволява на неразумния да се възползва от системата, разсъждава Костадинов.

Това е изборна длъжност, хората решават дали да те изберат и колко пъти да го правят. Така е демократично, казват хората, които смятат, че не трябва да има ограничаване на мандатите. Да, ама не. Без ограничаване демокрацията се изражда в тоталитаризъм. За справка - не една държави малко по на изток от нас. Какво се получава в момента? Имаме народни представители и общински съветници, които имат над 30 години стаж в Парламента или Общинския съвет. Те са се вкопчили в местата си и никога няма да допуснат нови хора. Тяхното развитие отдавна е спряло и те блокират политическия живот в държавата. Имаме едно тотално неразбиране и неговорене между политиците, което е в резултат на това вкаменяване. Правим избори след избори, но резултатът е един и същ и няма какъв да е, защото в голямата си част избраниците ни са едни и същи, смята Даниел Костадинов. И не казвам, че решението на кризата е просто в появата на нови лица. Не, решението е да се смени моделът, да осъзнаят политиците, че няма да са во веки веков и трябва да вършат работа, добавя председателят на горнооряховския ОбС.

Обновяването на политиците е като обновяването на кръвоносната система – понякога може да бъде и животоспасяващо. Ограничаването на мандатите ще ни осигури истинска демокрация. Защото какво е демокрацията – повече хора да участват във властта, да предлагат политики и да вземат решения. Не като сега няколко дузини политици са окупирали властта и смятат че трябва да се пенсионират като депутати, съветници или кметове. Като мислят, че са толкова незаменими могат да се пробват на различни места – два мандата общински съветник, два мандата кмет, два мандата депутат и то общо взето пак ще стигнат до пенсия. Това вече е в кръга на шегата, но е много важно за всеки да знае, че има някакво ограничение. Може мандатите да станат малко по-дълги и да са 5-годишни като на президента, но важното е да има лимит и няма смисъл да е повече от 10 години. Сигурен съм, че и корупцията ще намалее, най-малкото обръчите от фирми ще се сменят. Но най-важното е, че ще се работи по-ефективно, категоричен е председателят на ОбС.

При сегашната система имаме няколко души – истинските лидери, които вземат решенията и огромната маса от послушни изпълнители, които казват и правят това, което се очаква от тях. Защото искат да си заслужат отново място в листата. Когато знаеш, че и да си послушен, и да си със свое мнение, няма да имаш право на трети мандат, вероятно няма да си слагаш името или подписа под съмнителни решения, с които всъщност не си съгласен. От друга страна администрацията също ще започне да работи по-добре. Сега може и нищо да не вършиш, но, ако си удобен на началника и той те търпи, за теб е достатъчно той да бъде преизбиран мандат след мандат. Ако знаеш, че той ще си ходи, ще трябва да си вършиш работата така, че всеки да те иска в екипа си. Поне, според мен, е така. Ако хората се сменят, лидерите няма да могат да си направят вярна гвардия, която да изпълнява всяко тяхно желание. Така пък и водачите няма да са вечни. Мисля, че откъдето и да го погледнем влизането на повече хора през определен интервал в политиката ще е полезно. И не съм съгласен, че нямало хора, нямало капацитет, никой не искал да се занимава с политика. Никой не иска, защото не го пускат. А ако го пуснат, очакват от него да слуша и изпълнява. Така че докато не прочистим тази застояла система, няма да мръднем напред. А всичко може да стане толкова просто – трябва ни само едно малко уточнение, че всеки има право да бъде избиран до два мандата и това е, казва още Даниел Костадинов.

Той не е обсъждал идеята си с народните представители от региона и няма представа дали някой би го подкрепил със законодателна инициатива. Но смята, че поне трябва да се говори и да се обмисли по-задълбочено една такава възможност.


Ключови думи
Даниел Костадинов Общински съвет Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати