Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

От 5 до 35 лева повече ще плащат горнооряховчани за такса смет през 2021 г.

  18.12.2020 10:46
От 5 до 35 лева повече ще плащат горнооряховчани за такса смет през 2021 г.

20% увеличение на такса смет гласуваха общинските съветници за 2021 година. Това е първата промяна в таксата от края на 2016 г., когато минималната работна заплата бе наполовина от сегашната. През последните години бяха направени и значителни промени в организацията на сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на публичните пространства, които доведоха до по-добро качество на услугата, но и по-големи разходи. Общината започна да си връща част от дейностите, но за да екипира добре своето звено за почистване, трябваше да се закупи техника, която се изплаща през годините и за тази цел се заделят близо четвърт милион лева годишно. Освен това се влачат около един милион лева несъбираеми вземания от фалирали фирми или дружества в несъстоятелност. Не на последно място сред проблемите в обезпечаване на разходите по чистотата е, че фирмите получиха възможност да плащат такса смет на база количество, което също намали приходите като цяло.

Според план-сметката за 2021 г. приходите от такса смет трябва да са 4 100 247 лв. От тях обаче се вадят близо 700 000 лева, които отпадат заради намаленията за плащащите фирми на база количество. 216 000 лева са намаленията за институции и учреждения с облекчен режим като училища, болници, читалища. Още над 50 000 лева се приспадат от имотите, за които има подадени декларации, че не се ползват. Така че приходите реално се планират на 3 135 573 лв. Те се разделят на три компонента – сметосъбиране и сметоизвозване – 1 528 884 лв., за депата за отпадъци – 633 866 лв. и за поддържане на улици, алеи, площади и др. – почти 974 000 лв.

За да се съберат съответните приходи се предполага по-висок промил при определяне на такса смет. Средното увеличение е от 20% за фирми и граждани.

Юридическите лица в общината вече ще плащат 7,8 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка или отчетната стойност на имота.

За физически лица от Горна Оряховица и Долна Оряховица промилът е 5,2. За Драганово, Поликраище, Първомайци, Писарево и Върбица – 5,6.

За Правда, Янтра и Крушето – 6,1, а за Стрелец, Паисий, Горски горен и Горски долен Тръмбеш – 6,6 промила.

За училища в Горна Оряховица промилът е 3,6, а за учебни заведения извън общинския център – 1,6. За детските градини и читалищата е съответно 1,5 и 0,3 промила.

За МБАЛ, ДКЦ и Приюта за бездомни е 1,5 на хиляда. Религиозните храмове са освободени от такса смет.

Какво означава на практика повишаването на такса смет? Живеещите в селищата на общината и в кварталите на Горна Оряховица почти няма да го усетят. За живеещите в първа зона на общинския център увеличението е по-съществено, заради по-високата оценка на имотите, а най-вече ще го усетят фирмите и институциите. Колкото и да е нисък промилът за едно училище например, базата му е огромна и в крайна сметка се получава сериозна цифра, която трябва да се плати.

За гражданите увеличението ще се изразява от 5 до 35 лева според категорията на имота. За първа зона например собственик на тухлен апартамент от 104 кв. м, който досега е плащал 161 лева, вече ще плаща 195 лв. За почти същия апартамент във втора зона, за който досега са плащани 89 лева, вече ще се дължат близо 108 лева. Докато в трета зона тухлен апартамент от 85 кв. м генерира такса смет от 64 лева при 53 лева досега.

За поредна година философията на такса смет си остава несправедлива и по никакъв начин не стимулира хората да изхвърлят по-малко отпадък. Плащането на количество си остава мираж. Принципът „който цапа, той чисти” си остава пожелание. И тук не става дума за това, че е несправедливо да се повишава такса смет. Не за това е думата. Несправедлив е начинът, по който се начислява тази такса. Отчайващо бавно се развива и съзнанието за разделно събиране, и организацията на дейността, която само се прехвърля от фирма на фирма без реално да се мръдне и на йота през последните години. Отчайващо е и абсолютното нежелание на хората да поемат някаква лична отговорност за намаляване на отпадъците и за ограничаване на мини сметищата из целия град, които току се пръкват при ремонт или голямо почистване в някой дом.Обвиненията са взаимни – гражданите хулят Общината, че не чисти, а Общината се оправдава, че гражданите много цапат и не плащат. Всичко това е изморително и неефективно, крайно време е някой да си даде труда да създаде или да „открадне” работеща система. Че по-малко няма да плащаме, това е ясно, но поне да се знае кой и защо плаща. И да си личи.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
такса смет Общински съвет Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати